
Verdieping op de PILLAR-methodiek: Interactie

Binnen elke pijler zijn een aantal aandachtsgebieden. Deze bieden handvatten om autisme te begrijpen en om vanuit dit begrip naar oplossingen te werken. Deze keer bespreken we de pijler Interactie, waar drie aandachtsgebieden toebehoren.
1. Het vermogen van de theory of mind bij autisme
2. Het begrijpen van taal en woorden op begripsniveau
3. De vertrouwensrelatie en interactie bij autisme
Het vermogen van de theory of mind bij mensen met autisme
Met de theory of mind wordt het vermogen van mensen bedoeld om zich in anderen te verplaatsen en zo het gedrag van de ander te kunnen begrijpen, verklaren en voorspellen.
Het is een soort van begripsversneller waardoor mensen met weinig woorden elkaar makkelijk en snel begrijpen. Het bevestigt daarmee de wederzijdsheid van de relatie. Of anders gezegd: we begrijpen elkaar zonder hier al te veel woorden voor nodig te hebben.
De theory of mind kan handig zijn om gedrag vanuit de belevingswereld en het perspectief van de ander te begrijpen. Ik plaats er wel een kanttekening bij. Zo kunnen mensen door hun autisme soms ook te veel zien en voelen. Zich afsluiten daarvan is dan een beschermingsmechanisme en. is er eerder sprake van een teveel aan inlevingsvermogen dan een tekort. Bij vrouwen met autisme zie je soms dat het vermogen van de theory of mind goed ontwikkeld is. Waardoor het autisme ongezien blijft.
Begrip van taal en woorden: communicatie en autisme
Het begrijpen van taal en woord veronderstelt dat mensen in staat zijn informatie van diverse aard snel te integreren. Denk aan gevoel, intuïtie, feitelijke informatie, tussen de regels door lezen en onuitgesproken bijzinnen op de juiste manier interpreteren.
Bij autisme is het niet altijd vanzelfsprekend dat iemand dit kan. Vaak zie je dat met name de feitelijke informatie op de voorgrond staat en men de overige informatie mist of niet goed op waarde kan schatten.
Een cliënt vertelde ooit dat zijn vrouw hem belde met de vraag of hij alvast de vis uit de koelkast wilde halen. Hij kijkt in de koelkast. Geen vis. Hij checkt of de vis op de gangtafel ligt. Misschien nog in de fietstas? Geen vis. Dan komt zijn vrouw thuis en pakt geïrriteerd de vis uit de koelkast. Reageert hij: “Oh, bedoel je de kibbeling!”. Die had hij wel gezien, maar vis = vis en kibbeling = kibbeling. Beiden konden hier gelukkig om lachen, maar dergelijke situaties leiden vaak tot wederzijds onbegrip en onbedoelde conflicten.
Hoe de vertrouwensrelatie invloed heeft op interactie bij autisme
Vertrouwen is een belangrijke existentiële waarde. Existentiële waarden als veiligheid, de grenzen van de persoonlijke integriteit of de eigen kwetsbaarheid tonen, zijn alleen mogelijk als er het vertrouwen is dat je veilig bent bij de ander.
Vertrouwen is niet alleen een kwestie van feitelijk weten. Hier komen bijvoorbeeld ook gevoel en intuïtie bij kijken. Dat ligt vaak al lastiger bij mensen met autisme.
Mensen met autisme hebben hierdoor vaak moeite om te bepalen of hun hulpverlener te vertrouwen is. Of raken snel teleurgesteld in hun hulpverlener, bijvoorbeeld als deze zijn beloftes niet nakomt.
De rol van coach als tolk in communicatie bij autisme
Het is belangrijk dat je als coach, ouder of collega beseft dat wat vanzelfsprekend is in de interactie met anderen, dit bij autisme niet altijd vanzelfsprekend is. Een coach is soms voor zijn cliënten een tolk of vertaler. Iemand die voorkomt dat de woorden van de cliënt verkeerd geïnterpreteerd worden en ervoor zorgt dat informatie van anderen goed begrepen wordt.
Meer weten over de PILLAR-Methodiek?
Over de pijler Interactie valt meer te vertellen dan mogelijk is in een kort tijdsbestek. Als je hierover meer wilt lezen, kan dit in het boek ‘Op weg naar rust, de PILLAR-Methodiek voor levensbrede begeleiding bij autisme’. Voor professionals die zich willen scholen in de PILLAR-Methodiek is er de post-hbo-opleiding ‘PILLAR-Methodiek voor levensbreed leren denken en werken’.
Autisme en de gevolgen in het dagelijkse leven
Als gevolg van autisme is er bijna altijd sprake van problematiek op meerdere levensgebieden. Denk bij levensgebieden aan werk, scholing, gezin, relaties, administratieve en financiële problemen, psychische en psychosociale problemen. Specifiek spelen onderliggend, of juist primair, problemen op het gebied van zingeving en intrinsieke motivatie mee. Ook is verhoudingsgewijs vaker sprake van (gedachtes over) suïcidaliteit.
Door een hoge intelligentie blijft het autisme dikwijls ongezien en onbegrepen. Verder zie je bij dezelfde persoon vaak tegelijk goed ontwikkelde en onderontwikkelde competenties en lopen meerdere ontwikkelingsniveaus door elkaar heen. Hierdoor zijn gedrag en denken soms moeilijk te duiden voor een buitenstaander.
Dit maakt duidelijk, dat de problemen door autisme bepaald niet enkelvoudig, noch eenvoudig te begrijpen zijn. Ze zijn complex van aard. Veelal gaat het om een schier ontwarbare kluwen van problemen en psychische en mentale processen.
De PILLAR-Methodiek als basis voor levensloopbegeleiding
De PILLAR-Methodiek voor levensbrede begeleiding bij autisme en ADHD is een methodiek die handvatten biedt bij het aanpakken van dergelijke complexe psychiatrische problematiek. Het is een methodiek die zich rekenschap geeft van de gelaagdheid, het levensbrede karakter en van hoe zingeving en existentiële problemen door de problematiek heen verweven zijn.
Het is een methodiek die helpt bij het ontwarren van de kluwen en daarmee helpt om het autisme van de cliënt te begrijpen en om vanuit dit begrip tot oplossingsrichtingen te komen.
Uitgangspunt van de PILLAR-Methodiek
Uitgangspunt van de PILLAR-Methodiek is dat mensen, ondanks alle problemen, frustraties en obstakels die ze door hun autisme of ADHD tegenkomen iets van hun leven willen maken en van betekenis willen zijn voor zichzelf, voor anderen en voor de samenleving.
De PILLAR-Methodiek bestaat uit de volgende zes pijlers:
Presentie
Interactie
Levenscoaching
Luisteren
Actie
Rust
Meer lezen?
Lees onze andere recente blogs