Vrouwen met autisme
Als coach merk ik steeds vaker de verschillen op tussen mannen en vrouwen met autisme. Vrouwen hebben heel erg de neiging gedrag van anderen om zich heen te kopiëren. Denk aan klasgenootjes op school nadoen. Als ze daarbij ook nog eens slim zijn, kan het best lang duren voordat de omgeving opmerkt dat er iets aan de hand is. Jongens laten vaak letterlijk meer van zich horen als het hen niet zint, niet duidelijk is of als ze iets anders bedacht hadden dan wat men op school verlangt. Degene met autisme heeft het ook niet door, want die denkt in eerste instantie dat iedereen zo leeft, dat is tenslotte wat ze kennen. Dit is volgens mij één van de logische redenen dat autisme bij vrouwen vaak relatief laat wordt opgemerkt. Van halverwege de middelbare school, als de kloof met leeftijdgenoten groter wordt en de problemen boven het hoofd beginnen te groeien, tot ver in de volwassenheid pas.
En als die diagnose er dan eenmaal is, is het fijn om te leren dat hun brein anders werkt, dat ze er niks aan kunnen doen dat dingen anders, moeilijker of trager gaan dan ze om zich heen zien van anderen. Of wellicht kunnen ze er wel wat aan doen, maar dan is het handig eerst in kaart te brengen wat er precies gebeurt en welke tools we kunnen inzetten om een proces makkelijker te laten verlopen.
Dit kopieergedrag, maskeren van wie je bent, kost heel veel energie. En ik kom dan ook tegen dat het steeds minder lukt om een maskertje op te houden, wat ik prima vind, maar de persoon in kwestie vaak erg moeilijk vindt. Ze willen graag normaal zijn, net als iedereen, en niet die uitzondering die met alles maar hulp nodig heeft. Acceptatie van het hebben van autisme kan hier erg veel helpen. Dan lukt het beter om de maskers te laten zakken en meer zichzelf te zijn, met het kortaf zijn, snauwen, of flapperen met de armen bij stress. Als je te lang blijft proberen net als de neurotypische medevrouw te zijn, is de kans op een autistische burn-out groot, iets waar ik helaas ook getuige van ben soms.
Meer kennis van dat vrouwen ook autisme kunnen hebben, en hoe dat zich uit, is dan ook zeer belangrijk om tijdig te kunnen signaleren dat er sprake is van autisme, zodat we deze groep mensen te kunnen ondersteunen in hun leven.
Ik ben zelf een enorme boekenwurm en leer graag bij, dus dat combineer ik graag. Zo kreeg ik het boek van Bianca Toeps te leen: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit. Mooi geschreven, en je krijgt een helder inkijkje in haar brein. En de misvatting dat iemand er autistisch uit ziet, wordt gelijk om zeep geholpen. Mijn cliënten zien er namelijk net zo leuk, knap, apart en gewoon uit als iedereen. Ik merk dan in gesprekken waar de schoen wringt, in het missen van de "ongeschreven" regels bijvoorbeeld. Dan ben ik soms nog te onduidelijk en krijg ik dat terug. Ik merk het aan het overprikkeld raken van die onduidelijkheid. Van bij iets nieuws proberen, alvast dertig mogelijke uitkomsten en oplossingen daarvoor bedenken. Ik hoor het van de ouders, vaak de moeders, omdat ik die vaker spreek in mijn coaching. Dan blijkt soms dat ik een heel ander iemand te zien krijg, dan de moeder zelf. Soms omdat een moeder dwars door haar dochter heen kijkt, soms omdat er patronen zijn die inmiddels wel anders mogen van dochterlief, maar waar de moeder nog aan vast houdt, want dan werkte het altijd goed. Het is elke keer weer een hele ontdekkingstocht, wat het autisme voor juist die ene specifieke persoon inhoudt, en wat het met haar doet. En hoe we dan samen kunnen zorgen dat zij meer grip op haar leven krijgt.
Ook Annelies Spek weet veel over vrouwen met autisme, zij is klinisch psycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker. Als je meer onderbouwde informatie over vrouwen met autisme wil, verwijs ik je graag door naar haar site. Bij vermoeden van autisme is het sowieso goed om je dan ergens te laten testen waar men wel echt bekend is met vrouwen met autisme, er vinden veel misdiagnoses plaats met alle vervelende gevolgen van dien. Dus heb je zelf het vermoeden van autisme, bij jezelf als vrouw, of bij een vrouw in je naaste omgeving, let daar dan op, vraag ernaar, voordat je jezelf op zo'n ellenlange wachtlijst laat zetten.
Freya van der Made-Berveling
iQ Coach in Amersfoort, Soest en omgeving. Veelal van vrouwen en/of hun moeder.
Meest recente blogs
Zie andere relevante blogartikelen