Samenwerking Zorgzaam scheiden en iQ Coaches
Wij zijn verheugd dat Zorgzaam Scheiden ons heeft benaderd met het verzoek tot samenwerking om zodoende nog meer te kunnen bieden voor kinderen (en ouders) in het scheidingstraject.
Zorgzaam Scheiden is een organisatie die in de scheiding de kinderen centraal stelt. Zij vinden de kinderstem belangrijk en zij praten ook met het kind. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in Autisme, ADHD en hooggevoeligheid. Ook begeleiden zij scholen en proberen zij ouderverstoting te voorkomen. Bovendien organiseren zij ieder jaar een zomerkamp voor kinderen van gescheiden ouders.
Het was dus vrij eenvoudig om ja te zeggen op hun verzoek tot samenwerking, met als doel kinderen en ouders ook na de scheiding de mogelijkheid van extra begeleiding te bieden door een vertrouwde organisatie, die niet alleen hun visie deelt, maar dat ook in de praktijk van alle dag laat zien met coaches in heel Nederland.
Samen één visie; in het scheidingsproces moet het om het kind gaan. De stem van het kind moet gehoord worden. Kinderen mogen niet de dupe worden van de strijd tussen ouders.
Myrthe van der Zanden, directeur van Zorgzaam Scheiden vertelt: “Helaas gebeurt het nog steeds veel te vaak dat kinderen vergeten worden in de scheidingsprocedure. Zorgzaam Scheiden praat met de kinderen over het scheidingsproces en over de afspraken die in het Ouderschapsplan komen. De kinderstem vinden wij belangrijk. En wij zijn van mening dat alleen als alle leden uit het gezin gehoord zijn, je tot een optimaal werkend ouderschapsplan komt, waar iedereen achter staat en die iedereen zal volgen. Ook geeft dit het kind het gevoel dat hij/zij belangrijk is en dat zijn/haar mening ertoe doet. Iets wat heel belangrijk is in hun volwassen leven. Dit doen wij natuurlijk alleen als ouders en het kind dit willen.”
Ook na de scheiding begeleiding voor het kind.
Myrthe: “Toch is er vaak ook nog iets extra’s nodig. Meer begeleiding voor het kind, ook na de scheiding. Een vertrouwenspersoon die er voor het kind is, waar hij of zij tegen kan vertellen wat er speelt. Indien er sprake is van een diagnose, is er nog meer specialisme nodig. Niet iedere kindercoach kan dit. Er is meer geduld nodig en kennis over de stoornis, hoe om te gaan met het kind en vaak ook hoe om te gaan met de ouder met een diagnose. Na de scheiding is het vaak zoeken hoe de nieuwe afspraken in het leven toe te passen. Vaak hebben mensen met Autisme, AD(H)D, PDD-NOS en hooggevoeligheid hier meer moeite mee. Wij vinden het belangrijk dat er gedurende de scheiding en na de scheiding een specialistische coach naast ze staat om ze hierin te begeleiden. Ook als bijvoorbeeld de band tussen ouder en kind dreigt te veranderen in negatieve zin, vinden wij het prettig als er een coach is die de ouder begeleid om mee te veren met het kind, om ouderverstoting te voorkomen.”
Dezelfde visie
Het is fijn te horen dat Zorgzaam Scheiden herkent dat deze doelgroep extra aandacht goed kan gebruiken en onze coaches voelen deze situatie feilloos aan.
Ook wij zetten de kinderen centraal en dat kan alleen maar als je met het kind praat, op een veilige, vertrouwde basis, zodat je echt weet wat er zich in het hoofd van het kind afspeelt en daar onbevooroordeeld naar kan kijken en luisteren.
Door de scheiding worden onderlinge relaties opnieuw gevormd, moet een nieuwe harmonie, rust, gevonden worden. We moeten voorkomen dat de verantwoordelijkheid voor die harmonie op de schouders van het kind komt te rusten.
Ook komen we nog wel eens tegen dat in een gezin de oorspronkelijke harmonie sterk leunde op een van de volwassenen. Dat gebeurt nog wel eens bij autisme bijvoorbeeld.
Als deze steunpilaar wegvalt, kan het bereiken van die nieuwe harmonie wel eens extra lastig zijn. Als dan ook het gedrag naar het kind sterk verandert dan helpt het dat er een coach is die de stem van het kind vertegenwoordigt en uitleg geeft over de diagnose van zijn/haar ouder. Dan pas kan er wederzijds begrip ontstaan en er meegedacht worden in de verschillende fases die kinderen doorlopen. Soms lukt het een ouder niet daar direct op te anticiperen. Hier kunnen onze coaches het verschil maken, waarbij het belangrijk is dat dan het hele gezin (ook leden zonder diagnose) bijgestaan kunnen worden. Het gaat immers om het opbouwen van nieuwe relaties vanuit wederzijds begrip en respect. Dat is nooit eenrichtingsverkeer.
De samenwerking
Myrthe: ”Trots zijn we dat we de handen ineen hebben geslagen en de kinderen en hun ouders nog beter kunnen helpen en begeleiden gedurende een periode waar kinderen weinig tot geen controle hebben. Tijdens het scheidingsproces zal de scheidingsbemiddelaar met de ouders bespreken wat de mogelijkheden zijn om een iQ Coach te betrekken gedurende het scheidingsproces en na de procedure. Op het moment dat de scheidingsbemiddelaar van Zorgzaam Scheiden gaat praten met de ouders over het Ouderschapsplan en de afspraken die gemaakt moeten worden, zal de scheidingsbemiddelaar een gesprek inplannen met het kind, om de vragen waar het kind een mening over kan hebben, ook met het kind te bespreken. De scheidingsbemiddelaar neemt dit dan vervolgens mee in de gesprekken met ouders. Zo voelt het kind zich gehoord. Dit betekent echter niet dat de wensen van het kind klakkeloos worden overgenomen in het Ouderschapsplan. De ouders hebben de eindbeslissing.
De iQ Coach kan met zijn/haar expertise, meer tijd besteden aan de verschillende vragen en ook een langere tijd in het leven zijn van het kind en ouders. Wel is de leeftijd van het kind belangrijk in hoeverre de mening van het kind meegenomen moet worden. In Nederland krijgen kinderen vanaf 12 jaar meer zeggenschap over hun leven. Zorgzaam Scheiden is van mening dat ook de kinderen die jonger zijn dan 12, een stem horen te krijgen. De organisatie iQ Coaches deelt die visie. Samen kunnen we dit realiseren. En daarnaast heeft het kind dan een contactpersoon voor als het even niet meer goed gaat, de drempel is dan laag om contact op te nemen en dat zal helpen om kinderen snel aan de bel te laten trekken. Wat veel problemen voor in de toekomst zal voorkomen.”
Meest recente blogs
Zie andere relevante blogartikelen