Skip to main content
Dit blog is geschreven door iQ Coach Tonja Berkelder

Presentie in de praktijk

Presentie in de praktijk

Als iQ Coach werk ik met de PILLAR-methodiek. Elke letter van PILLAR staat voor een aspect van onze coaching en begeleiding. In dit blog gaat het over de P van Presentie, de belangrijkste voorwaarde om ons werk als iQ Coach goed te kunnen doen. Present zijn betekent aansluiten. Aansluiten bij dat wat zich aandient in het moment, aansluiten bij de levensloop van de cliënt.

En hoe doe ik dat dan in de praktijk, present zijn?

Gedachten

Suzan krijgt de sleutel van haar nieuwe woning, veel kleiner dan haar huidige plek. Ze moet dus verhuizen en veel spullen wegdoen. Het komt ongelukkig uit tijdens een drukke stageperiode en nog wat andere moeilijke gebeurtenissen in het leven van Suzan.
Dan begint mijn verstand gedachten te produceren als: er moet een verhuisplan komen en extra afspraken in mijn agenda. Kortom: ik wil aan de slag en Suzan helpen zo snel mogelijk te verhuizen. Dat is wat mijn verstand, mijn ‘gedachtenfabriek’ dan doet. En er blijven steeds van die gedachten komen, zo werkt ons menselijke verstand en dat van mij dus ook. Veel van die gedachten gaan over mijn eigen angsten voor wat er in de toekomst gaat gebeuren of over mijn oordelen en patronen die ik in het verleden ergens heb opgepikt. Niet zo heel erg nuttig eigenlijk. Door me daarvan bewust te zijn en mijn verstand niet zo serieus te nemen, kan ik beter contact maken met mezelf en met Suzan.

Suzan ervaart het als stressvol en tijdrovend om een actielijst te maken en vooruit te plannen. Voor haar werkt het om maar gewoon aan de slag te gaan met inpakken. Ik heb haar kunnen helpen door samen te bedenken welke spullen ze nodig heeft om op haar nieuwe plek te wonen en daar te kunnen wennen.
Als dat klaar is, gaan we haar oude huis verder opruimen en leeg halen. Zo kan ze rustig wennen in haar nieuwe huis en nadenken over de bestemming van de spullen die niet mee verhuizen.
Tijdens dit proces vraag ik me steeds af: is dit mijn verstand dat nu iets roept? Of is dit wat Suzan nu nodig heeft? Daardoor kan ik steeds bij haar blijven aansluiten in plaats van allerlei plannen, lijstjes en afspraken maken die voor haar te vermoeiend zijn en te veel stress opleveren.

Gevoelens

Ik vind het soms best moeilijk om te verdragen dat het langzaam gaat, ik zou die verhuizing eigenlijk wel sneller af willen maken. Ik kan daar zelf dan ook wel een beetje stress van ervaren.
Zo merkte Suzan laatst op: ‘Je bent ongeduldig vandaag’. Ik schrok een beetje, ongeduldig zijn is mij niet vreemd maar over het algemeen heb ik dat niet met cliënten. Ik heb op dat moment even mijn aandacht naar binnen gericht en ik werd me bewust van mijn eigen onrust. Als snel kon ik benoemen waar dat door kwam: dat ik me soms te verantwoordelijk voel voor het leven van mijn cliënten, in dit geval Suzan. Doordat zij benoemde wat ze opmerkte en ik kon uitspreken waar het door kwam, kon ik weer present zijn. Suzan was voor mij een mooie spiegel, daardoor werd ik me weer bewust van het belang mijn gevoelens te (h)erkennen.

Deze spiegel kan ik als coach ook voor mijn cliënten zijn door te benoemen wat ik opmerk, ze te helpen naar binnen te gaan met hun aandacht en samen te onderzoeken wat daar te voelen is. Zo kunnen cliënten ook oefenen in het opzoeken van hun gevoelens.
Door dat regelmatig te oefenen kun je gevoelens makkelijker (h)erkennen en er beter mee omgaan.
Je hoeft ze niet weg te stoppen en daardoor is er meer ruimte om present te zijn. Dat is voor mij belangrijk in mijn werk.

Ik ben mijn eigen gereedschap in het werk wat ik doe. Regelmatig reflecteren, ook in intervisie en supervisie of in gesprek met collega iQ Coaches, helpt me mijn valkuilen en patronen te herkennen.
Doordat ik die valkuilen en patronen helder heb, kan ik mijn eigen gedachten en gevoelens makkelijk (h)erkennen en ook makkelijker aanwezig zijn bij mijn cliënt. En daar gaat de P van presentie over!

Voor het functioneren en verbeteren van onze website gebruiken wij gebruiken cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van de website.
Analytische Cookies Ingeschakeld
Met analytische cookies kunnen wij (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
Wij gebruiken marketing cookies voor het bijhouden van hoe onze bezoekers de website gebruiken.