Heeft Lionel Messi autisme?
In deze coronatijd, waarin zelfs tieners al mijmeren dat “vroeger alles beter was” en voetballiefhebbers weemoedig naar herhalingen kijken van hun favoriete team, vond ik een blog van mij uit 2014. Dus hierbij een stuk tekst uit de oude doos.
Op dezelfde dag dat ik in de krant las dat men nadenkt om speciale voetbalteams voor autistische kinderen op te richten, las ik een citaat van de grote Braziliaanse voetbalheld Ronaldo. Hij opperde dat Lionel Messi autisme heeft.
Ik heb een grote bewondering voor Messi. Een voetbalgenie, geen groot ego, prachtige acties op het veld waar ik soms een traantje bij wegpink. Maar Messi autistisch? Ik ben beter gaan kijken.
Of is Messi hoogbegaafd?
In eerste instantie was mijn antwoord ontkennend op het idee van Ronaldo. Messi heeft een geniaal spelinzicht, een overzicht over het veld en de spelers dat ik zelden zie. De passes, steekpasses en vrije trappen, soms zo snel en doeltreffend neigen mij er eerder toe Messi in het hoogbegaafdenspectrum te plaatsen dan binnen het autismesprectrum. En ja, hij is “zichzelf gebleven”, oogt verlegen, is geen superster, zoals die Portugese Ronaldo. Maar autisme en verlegenheid is niet hetzelfde.
Autisme en sociale situaties
Ik heb nu iets gevonden wat Messi in dat laatste spectrum kan plaatsen: zijn dribbel. Als hij dribbelt, ziet het er rommelig uit. Geen mooie trucjes, gewoon bal aan de voet en gaan, met maar één doel: scoren. Een extreme focus lijkt hem te overvallen en niks en niemand kan hem stoppen. En daarna? Dan lijkt hij soms gedachteloos over het veld te struinen.
Autisme wordt vaak zichtbaar in sociale situaties. Voetbal is een sociaal spel. Voetballers volgen bepaalde regels. Er bestaat een ongeschreven regel die mij mateloos irriteert. Als je een gemiddelde voetballer ziet dribbelen en hij wordt door een tegenstander geraakt, ook al is het heel zacht, dan heeft hij geleerd om op de grond te gaan liggen en te piepen alsof een been is afgehakt. Ik verdenk voetballers ervan dat ze hier toneelles voor krijgen. Zielig doen, aandacht vragen aan de scheidsrechter, om niks verzorging vragen, grijpen naar je hoofd als je op je dijbeen wordt geraakt, ik zie het allemaal. Ze hebben een slechte toneelleraar. Dit alles riekt naar misbruik maken van onze Theory of Mind.
Messi doet dit niet. Hij blijft gaan. Hij geeft zelfs op de grond liggend nog een pass nadat hij door twee verdedigers is neergehaald. Hij wil door, er moet worden gescoord! Kijk eens op Youtube naar “Messi never dives”. Messi vertoont hiermee eigenlijk sociaal onaangepast gedrag. Hij heeft niet geleerd, of wil niet leren, hoe je iemand kan manipuleren. Dit is een kenmerk van veel autistische mensen die ik heb mogen ontmoeten.
Ik trek nu niet de conclusie dat Messi autisme heeft, of hoogbegaafd is. Ik wil alleen mijn argument delen wat Ronaldo kan gebruiken in zijn eigen uitleg. Food for thought. Maar wie weet? Het kan, net zoals het Nederlands elftal wereldkampioen kan worden. Dat hoop ik uiteraard, maar er is maar één persoon van wie ik het niet erg vind te verliezen: Lionel Messi.
Tot slot: mocht het zo zijn dat Messi autistisch is, dan hebben we dus al een elftal dat gebouwd is rond autisme. Daar wil ik er dan wel meer van zien!
Meest recente blogs
Zie andere relevante blogartikelen