Geduld is een schone zaak
Er zijn van die dagen dat ik bij een cliënt kom, en dat er geen rust is om erbij te komen zitten.
Gelukkig begrijp ik dat er dan een mapje in hun hoofd openstaat. Als iemand dan iets zoekt en ik ben er al...tja, dan mag ik rustig wachten. Ze zijn dan bezig met het gezochte voorwerp en kunnen de aandacht dan niet verleggen. Wat ook niet helpt, is dat sociale contacten in een autistisch brein niet uitlichten als belangrijk. Het nog niet gevonden voorwerp trekt gewoon meer aandacht in hun hoofd, dan mijn aanwezigheid.
Afwachten of tot actie stimuleren?
Dat vraagt geduld van mij. Als ik dan even rustig wacht, komt het vaak vrij snel goed. En soms kan iemand verder zoeken uitstellen tot ik weg ben, door het bijvoorbeeld even op te schrijven wat er gevonden mag worden.
Andersom komt ook wel voor, dat ik een cliënt juist bewust stimuleer om iets te gaan zoeken, NU, terwijl ik er ben, al dan niet online. Dit doe ik dan omdat ik weet dat ze zelf lastig in actie komen.
In beweging komen helpt
Laatst nog sprak ik iemand die best moe was. Ik vroeg of er nog wel genoeg beweging was, nu met de lockdown en thuiswerken. Niet meer ergens heen fietsen, niet meer rennen om de bus te halen….al die kleine momenten in een week gaan best oplopen. Al pratend besefte mijn cliënt dat het inderdaad goed zou zijn weer wat vaker naar buiten te gaan. Met deze temperaturen echter, zijn dan wel een muts, sjaal en wanten gewenst, en die zaten nog ergens in een doos. En dan moest alles nog gewassen worden. Ik weet dat in dit geval de was doen al een enorme uitdaging is, dus ik stimuleerde om gelijk maar op zoek te gaan naar de doos met winterspullen. Tijdens ons gesprek werd het niet gevonden, maar door het zoeken, was er al een beweging in gang gezet. Een paar uur later kreeg ik een berichtje dat een belangrijk deel van de winterspullen gevonden was, met wat tips om het te wassen kon mijn cliënt verder. Wat was ik trots toen ik een week later hoorde dat ze alweer twee keer gewandeld had! En de lievelingsmuts was ook gevonden!
Begrijpen hoe dit allemaal werkt in de hoofden van mijn cliënten is erg belangrijk om ze goed te kunnen begeleiden. Om te weten wanneer ik even rustig af mag wachten, of juist tot actie moet stimuleren.
Meest recente blogs
Zie andere relevante blogartikelen