De visie in de naam iQ Coaches
Vanwege de vele aanmeldingen van cliënten besloten we om onze eigen praktijk (De Neef Levenscoaching) in 2010 uit te breiden. We vonden dat daar ook een nieuwe naam bij hoorde. Binnen dat proces kwam de naam iQ Coaches boven.
We twijfelden in eerst instantie nog wel over deze naam. We verwachtten dat de meeste mensen bij iQ allereerst aan Intelligentie Quotiënt zouden denken.
Naar ons gevoel deed deze naam dan geen recht aan voor wie we er wilden zijn. Niet de intelligentie namelijk is voor ons leidend, maar het gegeven dat iemand met en ondanks zijn autisme iets van zijn leven wil maken, is dat. Als dat leidend is, kijk je veel meer naar kansen, competenties, drijfveren en ontwikkelingsmogelijkheden dan naar intelligentie.
Voor ons staat iQ echter voor inspired Quality. En dat is waarom we in 2006 onze eigen praktijk zijn begonnen. Een praktijk waarmee we onze coaching beter konden laten aansluiten op wat mensen met autisme nodig hebben. We konden dus deze naam haar eigen lading en betekenis meegeven, die perfect aansloot bij onze visie en werkwijze.
Waar staat de ‘i ‘ voor?
‘inspired’ staat bij iQ Coaches voor inspiratie en betrokkenheid. In onze optiek is autisme niet persé een psychiatrisch probleem dat je met een klinische, medische of protocollaire benadering kunt genezen. Autisme heeft echter vaak allereerst gevolgen in het leven zelf. Waar dan eventuele andere problemen uit voortvloeien. Voornaamste vraag is dan logischerwijs hoe in het leven zelf een weg te vinden met en ondanks autisme.
Een gevolg van autisme kan overigens zijn dat iemand depressief is of wordt. Dan soms wel degelijk een psychiatrische behandeling nodig is. Een depressie (of burn out) bij iemand met autisme is echter niet per definitie klinisch van aard. Onderliggende oorzaken liggen soms eerder bij het ervaren van existentiële eenzaamheid of bij een gemis van zingeving of toekomstperspectief. Dat los je niet op met een klinische behandeling in de spreekkamer van de psycholoog of psychiater. Hier sluit een werkwijze, waarbij een coach met zijn cliënt in het leven op zoek gaat wat voor de cliënt van belang is en hoe dat vorm en inhoud te geven, beter aan.
De bron hiervan bij de coach is niet medische kennis, maar ligt dan bij luisteren, inspiratie en betrokkenheid.
Waar staat de ‘Q’ voor?
Die staat natuurlijk voor Quality ofwel Kwaliteit. Als men het over kwaliteit heeft, gaat het vaak al snel over kwaliteitsborging, certificeringen en keurmerken. Dat is nu eenmaal wat overheden willen. Die willen zekerheden op papier.
Ik denk dat er een veel belangrijker criterium is als je het over goede kwaliteit hebt: de cliënt en diens beleving en welbevinden. Deze kwaliteit vat je niet in regeltjes. Die is gebaseerd op waarden zoals vertrouwen, verbinding, betrokkenheid, integriteit.
Onze ‘Q’ bevat ook die andere lading en betekenis, die wat mij betreft op de eerste plaats zou moeten staan, ver voor keurmerken, certificeringen en protocollen. Voor mij ligt de hoogste kwalitatieve waarde van de coaching in het kijken naar de cliënt om te zien of wat je doet, werkt.
En dat ook opvolging geven door je cliënt te vragen wat voor hem werkt. Daar horen dus vragen bij zoals: zie je dat je aanpak werkt voor je cliënt? Zie je verandering of groei bij je cliënt? Ervaart deze dat zelf ook? Vraag je dat ook en praat je daar over? Wat werkte ooit eerder bij een behandeling of coachingtraject? En wat zeker niet? Kun je van die feedback leren en zo je cliënten nog beter helpen? Op deze manier creëer je bovendien en passant vanzelf een samenwerkingsrelatie op basis van gelijkwaardigheid. Je laat zien dat ook jij wilt leren, dat ook jij niet perfect bent, maar er wel bent voor je cliënt.
Ik denk dat als je als coach je dergelijke vragen blijft stellen aan jezelf en aan je cliënt je de hoogste toegevoegde waarde en daarmee kwaliteit levert.
Als ik hierover doordenk, rijst bij mij de volgende vraag:
zou je, als je goed luistert naar je cliënt, al die tijd en geldverslindende protocollen, keurmerken, certificeringen misschien beter kunnen vervangen door klanttevredenheidsonderzoek?
Waarom Coaches in de naam iQ Coaches?
Net als de iQ van iQ Coaches laden we het woord Coaches ook met onze eigen betekenis. Als het om de hulpverlening aan mensen met autisme gaat, is er meestal de optie behandeling of begeleiding. Deze termen komen voort uit een medische insteek waar ziekte, handicap, beperking, genezing in besloten liggen. Deze hulpverleningssystematiek is gebaseerd op een medische manier van denken en werken. Het is een kunstmatige scheiding, die niet goed aansluit bij de ontwikkelingsmogelijkheden van mensen met autisme. Ze vertraagt die eerder dan dat ze die bevordert. Met als gevolg dat mensen minder goed geholpen worden, terwijl er wel veel tijd, energie en geld verloren gaat. Er bovendien onnodig grote wachtlijsten zijn en het meest ernstige: er meer leed is dan nodig is.
Levensbreed coachen werkt veel beter bij autisme. De ene keer kan dat betekenen dat je in gesprek gaat met je cliënt over autisme en aan begrip en inzicht werkt. Een andere keer kom je binnen en is je cliënt van slag en is present zijn het belangrijkste. Weer een andere keer sluit heel praktische hulp het beste aan. Levensbreed coachen is dus eigenlijk doen wat nodig is om je cliënt verder te helpen op zijn weg door het leven.
Mensen met autisme leren nu eenmaal beter in het leven zelf. Door in het leven zelf de problemen tegen te komen en samen met een coach te onderzoeken hoe het autisme hier van invloed is, leren mensen hun eigen autisme beter begrijpen.
Op deze manier hebben we dus de naam iQ Coaches zelf met betekenis geladen. Een betekenis die samenvalt met onze visie. Vandaar ook de titel van dit artikel: de visie (zit) in de naam.
Meest recente blogs
Zie andere relevante blogartikelen