Autisme begrijpen: deel 4
In de drie eerdere artikelen uit de reeks “Autisme begrijpen” leg ik uit waarom het voor mensen zonder autisme moeilijk is om mensen met autisme te begrijpen. Voor de verandering wil ik in dit vierde artikel het accent verleggen naar mensen zonder autisme.
Theory of Mind
Een reden dat mensen met autisme soms moeite hebben om anderen te begrijpen, is vaak herleidbaar tot een minder sterk ontwikkeld vermogen van de Theory of Mind.
Theory of Mind is het vermogen om zich in de ander te verplaatsen en zo diens gedrag, reactie te voorspellen, begrijpen of verklaren. Voordeel van een goed ontwikkelde Theorie of Mind is dat het een soepel en snel verlopende communicatie bevordert en bijdraagt aan snel wederzijds begrip.
Tegelijk is een goed ontwikkelde Theory of Mind ook een valkuil. Om dit uit te leggen, grijp ik terug op de woorden “voorspellen” en “begrijpen” uit de definitie van de Theory of Mind, zoals die hierboven staat.
“Voorspellen” houdt in, dat je reeds denkt, bedenkt, kijkt en luistert vanuit hoe jij vooronderstelt en verwacht, dat die ander zal reageren, vooraf aan het moment dat die ander feitelijk reageert.
Stel dat die ander afwijkt van deze verwachting:
- aan wiens verwachtingen wordt dan niet voldaan en wiens probleem is dat?
- Aan wie is het dan om te beseffen: he, ik heb mezelf op het verkeerde been gezet, omdat ik van tevoren een bepaalde reactie verwachtte?
- En: aan wie is het dan om te schakelen en te beseffen: ik moet goed luisteren en kijken en niet bij voorbaat al vanuit conclusies denken?
Ik denk dat het goed is om, als we het over autisme begrijpen hebben, er ook eens vanuit deze kant bij stil te staan. De ander echt “begrijpen” houdt in dat je daadwerkelijk luistert, kijkt, checkt of je datgene dat de ander vertelt ook zo oppakt als de ander heeft bedoeld. Je dus niet vanuit eigen verwachtingen, conclusies, vooronderstellingen (of zelfs vooroordelen) luistert.
Met andere woorden: misschien moeten mensen zonder autisme soms gewoon wat meer hun best doen en echt luisteren om iemand met autisme te begrijpen.
Meest recente blogs
Zie andere relevante blogartikelen