Praktische uitdagingen van de zomermaanden
Zie jij ook op tegen alle veranderingen tijdens de zomer? Baal je van de harde muziek van de overburen? Of van de rook van sigaretten en barbecue? Ik heb altijd moeite gehad met de zomertijd en met name de zomervakantie. Er komen een heleboel uitdagingen bij kijken waar je niet zo snel bij stil staat, maar die wel invloed hebben op hoe je je voelt. Vanaf half juni heb ik bijvoorbeeld meer moeite om voldoende te slapen.
- Het wordt nauwelijks donker.
- Mensen blijven langer buiten.
- Ramen en deuren van woningen staan wijd open en alle geluiden en geuren komen het open raam binnen, die dan noodgedwongen maar weer dicht moeten, maar dan is het weer te benauwd.
- De hittegolven die de laatste jaren steeds vaker en langer voorkomen zijn een aanslag op de energie.
- Je weekritme verandert omdat hobby’s, werk en scholen dichtgaan. Of je moet samenwerken met andere collega’s en invalkrachten.
Hoe ga je om met deze uitdagingen?
Natuurlijk komt de zomer er gewoon weer aan. De lange en hete zomerdagen kunnen een claustrofobisch gevoel geven, maar met een lekker waterijsje, koude voetbaden of een uurtje zwemmen kun je aardig wat warmte kwijt. Het kan erg fijn zijn om naar het bos te gaan. Hier zijn veel schaduwrijke plekken en bovendien is het een rustige plek om bij te komen van alle prikkels.
Het lukt helaas niet de hele zomer om in het bos of aan het water te blijven. Probeer je huis zo koel mogelijk te houden. Mij helpt het om af en toe rust te vinden door oordopjes in te doen. Maar dat wissel ik wel af met periodes zonder, want anders wordt ik steeds prikkelgevoeliger.
De sociale verwachtingen
De zomertijd “Moet” leuk zijn. Tenminste, als je facebook volgt en vrienden en familie om je heen. Mensen vertrekken voor de spetterende vakantie van hun leven naar verre oorden. De vele prachtige foto’s die dan langskomen tonen enkel de leukste momenten. Hele dagen op een druk terras of volgepakt strand schijnt de beste manier te zijn om het naar je zin te hebben en dan ook nog in de volle zon. Het heeft mij heel wat jaren gekost voor ik voor mezelf kon toegeven dat mijn zomers niet zo tof waren. Dat ik zelfs maanden van tevoren kon lopen piekeren omdat de hitte en het leuk moeten hebben weer in aantocht waren.
Je eigen plan trekken
Een prettige zomerperiode kan beginnen bij een aangepaste planning. Door na te gaan welke vaste activiteiten wegvallen krijg je een beeld van de gaten in je agenda. Maar als er toch minder energie is door slaapgebrek of andere prikkels is dit eigenlijk heel handig. Daarnaast kunnen activiteiten beter in de ochtend of later op de avond plaatsvinden. Overdag plan je dan meer rust in, bij het water, in het bos of gewoon lekker binnen met een Netflix serie. Een kale week is het moment om ook zelf aan uitrusten te denken. Ik fantaseer een eind weg waar ik zin in heb. Heb ik dit jaar genoeg lef en energie om zelf een reis te boeken? Door de datum te weten van de verandering kun je jezelf erop instellen. Dit is ook afhankelijk van het weer natuurlijk. In welke week start jouw tropenrooster?
Stap over op jouw zomerroutine en geniet van je vakantie
Op tijd plannen helpt ook met het uitzoeken van een fijne reis of korte uitstapjes. Er zijn veel organisaties die speciaal voor mensen met autisme reizen organiseren. Maar er alleen op uit is ook een prima manier om het naar je zin te hebben. Het kan best even zoeken en oefenen zijn. Hoe ver van huis mag de vakantie gaan? Welk vervoersmiddel wel of juist niet? Sommige spannende dingen zijn in etappes op te bouwen. Dat vergt veel lef, maar geeft uiteindelijk ook veel vrijheid. Leg hobby’s en energieniveau naast elkaar. Bijvoorbeeld eindeloos lezen bij je tentje op een natuurcamping, of een kamp of workshop met jouw favoriete hobby, of ga op avontuur in het buitenland.
Wat is dit jaar jouw topvakantie?
Dit is een blog van Julia Hogeling. Julia is psycholoog en heeft autisme. Zij heeft in dit blogartikel geput uit persoonlijke ervaringen met de zomermaanden.
Meest recente blogs
Zie andere relevante blogartikelen