Skip to main content
Toni

Hoe overleef ik de feestdagen?

Hoe overleef ik de feestdagen?

De feestdagen komen eraan, 'The most wonderful time of the year,' tenminste voor sommige mensen. Voor mij betekent het vooral heel veel stress. December is denk ik wel mijn minst favoriete maand van het jaar. Het is koud, nat en druk met een laagje zogenaamde gezelligheid er overheen. Maar ik heb geleerd dat opstellen als een brompot voor deze dagen niemand helpt, laat staan dat mijn eigen gemoedstoestand erdoor wordt verbeterd. Gelukkig heb ik door de jaren heen een aantal trucjes opgepikt om de feestmaand door te komen, zonder dat ik daarna een maand moet bijkomen of gedurende de maand mentaal uit mijn voegen spring. Graag deel ik een paar trucjes, om te laten zien hoe ik er een mooie feestdagen van ga maken.

De Planning moet duidelijk zijn

'Wanneer gaan we wat waar vieren?' is de eerste vraag die voor mij echt duidelijk moet zijn om zonder al te veel stress de feestdagen door te komen. Nu ben ik niet de regelaar van de familie en was ik tot voor kort ook de enige zonder aanhang. Dat betekent dat ik me vaak moet schikken naar de wensen van de rest van de familie, in ieder geval voor de Sint en Kerst. Alleen oud en nieuw bepaal ik vaak zelf waar ik het ga vieren, zij het met enige moeite, natuurlijk alleen waar aangezien de datum redelijk vaststaat.
Nu heb ik aardig wat stressvolle Oud en Nieuw-momenten meegemaakt, zelfs één vrij gewelddadige buitenshuis. Daarom vier ik oud en nieuw het liefst thuis, maar dan wel zonder mijn moeder. Niet dat ik mijn moeder niet mag, maar tijdens Oud en Nieuw heb ik gewoon een hogere behoefte om óf een avond alleen met mijn hond het nieuwe jaar in te luiden óf het in de aanwezigheid van leeftijdsgenoten te vieren, wat in mijn geval meestal neerkomt op mijn broer en zus. Dat komt doordat mijn vriendenkring ieder jaar weer een beetje krimpt, al is er dit jaar voor het eerst weer een stijging met de komst van mijn vriendin.
Dit jaar wil ik het dan ook graag samen met haar vieren, al hebben we nog niet duidelijk waar we het gaan vieren. Hierover nadenkend loopt de stress al langzaam weer een beetje op, dus moeten we het maar snel duidelijk hebben; anders volg ik mijn eigen advies niet op.

Neem voldoende rust tussen de feestdagen door

Momenteel probeer ik mezelf te ontwikkelen tot een broodschrijver, een aardige klus waar ik me vooralsnog in de beginfase van bevind. Dat betekent dat ik voor nu probeer om zo veel mogelijk en zo regelmatig mogelijk te schrijven. Maar met de komst van de feestdagen weet ik dat ik een stuk vermoeider ga zijn, dus gaat het schrijven op een lager pitje. Ik ga nog steeds proberen om met regelmaat te schrijven, maar ik ga het mezelf niet verwijten als het een paar dagen niet lukt. Daarvoor ken ik mezelf ondertussen te goed en weet ik dat ik mezelf genoeg rust moet gunnen tijdens de feestdagen om in de maanden daarna weer snel op hetzelfde niveau te kunnen opereren.

Geniet van de nostalgie

Als kind waren de feestdagen voor mij werkelijk feestdagen, in plaats van stressdagen. De gezonde spanning van het zetten van mijn schoen, het lekkere eten en het samenkomen in mooie kleding tijdens kerst, en het vuurwerk en laat mogen opblijven op oud en nieuw, om maar een paar redenen te noemen. Daarnaast was ik natuurlijk altijd vrij van school, wat zeker voor mij als kind als een zegen voelde. Hoe dan ook, ik heb manieren gevonden om ook nu een beetje van die nostalgische gevoelens rondom de feestdagen weer op te roepen. Zo kijk ik rond kerst altijd naar 'The Muppets Christmas Carol,' eet ik me lekker misselijk aan pepernoten, en blijf ik met oud en nieuw lekker laat op, nu net als de volwassenen, met een flinke borrel achter de kiezen.

Doe het voor de ander

Als het aan mij ligt, vier ik niets tijdens de feestdagen, maar in mijn omgeving wil men graag dat ik meedoe. Ik heb me daar in het verleden wel tegen verzet, maar vaak zonder succes. Ik heb ik me er bij neergelegd dat ik het niet voor mezelf doe, maar voor de ander. Voor het blije hoofd van mijn moeder als zij iedereen die zij liefheeft rondom de kersttafel ziet. Voor de mooie woorden en knuffels die we aan elkaar uitdelen tijdens oud en nieuw. En straks ook de blije en opgewonden reacties van mijn nichtje op pakjesavond, als ze wat ouder is. Zelf heb ik er misschien niks mee, maar de mensen om wie ik geef wel, en zij doen genoeg voor mij dat ik tijdens de feestdagen wel iets voor ze kan terugdoen, al is het maar puur mijn aanwezigheid.

Doe wat je kan

Ondanks dat ik al jaren niet echt een grote fan ben van de feestdagen, wil ik, als ik het dan vier, het eigenlijk het liefst groots doen. Vraag me niet waarom; ik begrijp zelf de logica van mijn eigen hoofd ook vaak niet. Zo wilde ik ooit, jaren geleden, voor oud en nieuw een gametoernooi organiseren. Ik kwam mijn eigen hoge verwachtingen niet na, al kan ik nu ook weer niet zeggen dat het gezamenlijk Mario Kart spelen en het afsluiten van de avond met karaoke een gefaald oud en nieuw was.
Daarnaast heb ik meermaals geprobeerd iets uitdagends te koken voor kerst, een absolute afrader aangezien het vaak veel stress en rotzooi oplevert en uiteindelijk vaak ook nog minder lekker is dan een bekend simpel recept.
Om maar niet te spreken over de groots opgezette ideeën die ik altijd heb voor surprises; vaak is het gedicht nog wel oké, maar is de surprise half afgemaakt en onder veel gevloek haastig in elkaar gezet. Daarom doe ik nu alleen dat waarvan ik weet dat ik het kan; dat zorgt voor minder stress en betere feestdagen.

Probeer er iets moois van te maken

Zolang ik weet waar ik aan toe ben, de stress zoveel mogelijk vermijd en genoeg rust neem tussen de drukke dagen door, weet dat ik het doe voor de mensen waar ik van hou, kom ik de feestdagen wel door. En wie weet lukt het me zelfs om er dit jaar iets moois van te maken; dat ga ik in ieder geval proberen. Het is uiteindelijk 'the most wonderful time of the year', en wie weet dit jaar ook voor mij. Dus ik wens iedereen die dit leest fijne feestdagen en ik hoop dat je er iets moois van weet te maken.

Dit blog is geschreven door één van onze cliënten, Toni. 

Voor het functioneren en verbeteren van onze website gebruiken wij gebruiken cookies.

Cookie instellingen

Om onze website te analyseren en verbeteren gebruiken we cookies.
Functionele Cookies Altijd ingeschakeld
Functionele cookies zijn nodig voor het functioneren van de website.
Analytische Cookies Ingeschakeld
Met analytische cookies kunnen wij (geanonimiseerde) gegevens verzamelen over het gebruik van onze website om die voor jou te optimaliseren.
Marketing Cookies Uitgeschakeld
Wij gebruiken marketing cookies voor het bijhouden van hoe onze bezoekers de website gebruiken.