1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

Feestdagen zijn te overleven!!!

iQ feestdagen zijn te overleven


Dat is de vraag ……..waar het in deze blog over gaat. Als je dit artikel leest dan zijn de feestdagen alweer achter de rug. Veel mensen, waaronder ik, vinden dat jammer. Ik neem dan een paar dagen vakantie en gebruik deze tijd om samen met Angelique, mijn vrouw en mederegiomanager bij iQ Coaches uit te rusten en om te reflecteren over het afgelopen jaar en inspiratie op te doen voor het nieuwe jaar. De sfeer van kerst en de jaarwisseling helpen me daarbij. We lezen die dagen boeken en kijken films die passen bij de thema’s die in ons leven actueel zijn en ontmoeten mensen die ons dierbaar zijn. Op nieuwjaarsdag starten we het jaar met nieuwe ideeën en frisse moed.

Andere associaties...
Als jij autisme hebt en dit bovenstaande leest dan heb jij waarschijnlijk hele andere associaties met feestdagen, verjaardagen en feestjes. Mensen zoals jij vinden de feestdagen vaak heel lastig en dat kan veel stress veroorzaken. Het liefst zou je je opsluiten in je huis of kamer, maar dat kan dan weer heel eenzaam voelen, want als je eerlijk naar jezelf bent dan zul je moeten toegeven dat je er ook wel graag bij hoort. Hier begint de ellende al. Je moet de keuze maken om of alleen te zijn met de feestdagen of onder andere mensen.

En wordt het die laatste keuze dan kom je voor de volgende vraag te staan: ga je mensen uitnodigen, laat je je uitnodigen of ga je, volgens vaste traditie naar je familie toe? Het kan zijn dat jij je verplicht voelt om naar dergelijke feesten te gaan, terwijl je liever niet wil of dat er bepaalde mensen naar het feest komen die je graag wil ontmoeten, maar dat er ook anderen zijn die je juist verschrikkelijk vindt. Wat moet je dan? En als je op het feest bent dan gaan mensen met je praten of juist niet, omdat je denkt dat ze je raar vinden. En waar praat je dan over? Je kunt zoveel “drempels” tegen komen dat het plezier dat je zou kunnen beleven aan een feest bij voorbaat al verpest is. Herken je dit? En waren de feestdagen lastig voor je dan geef ik je graag wat tips voor de volgende keren dat je met feestdagen en feesten te maken krijgt.

Heel algemeen zou ik willen zeggen:
kies voor jezelf, voor wat jij wil en hoe ‘t voor jou prettig is, waarbij je goed rekening houdt met jouw grenzen.

De verjaardag van jezelf dat is JOUW verjaardag. Dat betekend dat je die helemaal mag invullen zoals jij dat wilt. Vergeet de gebruikelijke “rituelen” en bedenk hoe jij het zelf prettig zou vinden. Het is helemaal niet gek om alleen je beste vriend(in) uit te nodigen voor een etentje in een rustig restaurant of een wandeling te gaan maken met je ouders en als afsluiting warme chocolademelk te drinken en het daarbij laten. Wees creatief.

Verjaardagen van je contacten: Je bent niet verplicht om te gaan, maar als je de jarige graag tot je contacten wil blijven rekenen besteed dan wel enige aandacht aan diens verjaardag. Als je het lastig vindt om naar dat drukke feestje te gaan dan kun je ook met hem of haar afspreken om op een ander moment te komen feliciteren.

Feesten: Als je naar een feestje gaat doe dat dan niet uit plicht, maar kies er bewust voor. Ga dan bij iemand zitten waar je al vertrouwd mee bent. Je hoeft niet tot het einde te blijven, maar je mag weg gaan zodra het genoeg voor je is geweest. Je kunt eventueel vooraf besluiten dat je maar 1 of 2 uurtjes gaat. Bedenk voor dat je er bent een aantal onderwerpen waar je over zou willen praten. Als je liever luistert stel dan vragen. Sommige mensen praten liever en zullen je waarderen om je luisteren.

Denk “out of the box”
Samenvattend zou je kunnen concluderen dat alles beter gaat als je jezelf de vrijheid geeft om je eigen keuzes te maken vanuit liefde en zorg voor jezelf. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dat kan komen doordat je het lastig vindt om mensen af te wijzen of teleur te stellen of om je grenzen duidelijk aan te geven. Toch is het goed om trouw te blijven aan jezelf. Daarmee versterk je eigenwaarde, je eigenliefde en je zelfrespect. Zorg goed voor jezelf. Je bent het waard!

Mèlina

Hans Keupink

iQ Coach

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies