1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

Autisme is geen stoornis

iQ autisme is geen stoornis

Mijn visie op autisme is dat het geen stoornis is. Het is een andere manier van leven waarbij de mensen zonder autisme het lastig vinden om met iemand met autisme om te gaan en andersom. Dit omdat ze alleen vanuit hun eigen denkwijze, gevoel en gedrag weten hoe je als mens in elkaar steekt; en ze er dan vanuit gaan dat de ander dus ook zo is. En dat is niet zo: de ander is niet zoals jij en zal dat ook nooit worden. Dat besef helpt om te kunnen accepteren dat wat jij zegt, denkt, voelt of doet, voor de ander niet automatisch helder is.

Waarom zie ik autisme niet als een stoornis?
Ik zie autisme daarom niet als een stoornis, maar als een andere manier van leven. En die andere manier van leven, of het leven ervaren, is waarschijnlijk met een reden. Waarschijnlijk is er een reden voor waarom de één met autisme ter wereld is gekomen en de ander niet. Beiden hebben een boodschap, een opdracht te vervullen hier op aarde. Zie dat niet als iets heel groots. Zie het als een klein radartje in het geheel om beetje bij beetje verandering te brengen, ten positieve voor de aarde en al het leven om ons heen.

Wel is het zo dat de wereld (nog) voornamelijk is ingericht op mensen zonder autisme en dat past niet altijd bij hoe mensen met autisme zich kunnen ontplooien en zich volwaardig mens kunnen voelen binnen het huidige systeem. Wat weer tot gevolg heeft dat ze hun opdracht op aarde niet in dit systeem kunnen uitvoeren. Niet vreemd dat er dan veel mensen met autisme zijn met depressieve gevoelens en gedachten en dat sommigen zelfs niet meer op aarde willen zijn. Als we die rol van ieder mens op aarde nou eens anders zouden bekijken en ieder mens de kans zouden geven om zijn of haar eigen rol te vervullen? Wat zou er dan gebeuren met de eigenwaarde van ieder mens en de mensheid in het geheel? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar eigenlijk is het vrij simpel. Kijk naar ieders kwaliteiten en help elkaar om die in te kunnen zetten. Dan stroomt de energie weer op aarde en kunnen we een positieve verandering brengen ten goede van al het leven op aarde (met en zonder autisme).

De bewuste variant
Er is weinig bekend over wat de oorzaak is van dat iemand autisme heeft. Sterker nog, ieder persoon met autisme heeft zijn of haar eigen variant van autisme, een eigen versie van ‘afwijkingen’ in de genen (ik spreek liever van genvariaties). Daarom zie ik autisme ook niet als een stoornis. Het is geen error of foutje van het systeem. Het is een bewuste variant van de mens.

De diagnose autisme is voor mij niet zo belangrijk. Al helpt een diagnose wel met inzicht krijgen in hoe het binnenin jou werkt. Door alle vragenlijsten en testen die zijn afgelegd heb je ook een beter inzicht in jezelf en dat helpt om duidelijker te kunnen communiceren naar de buitenwereld wat jij nodig hebt en wat jij graag doet in dit leven.

De ondersteuning van een coach zie ik als hulp om jou te laten ontdekken wat jij nodig hebt in dit leven, wat jou te doen staat, en om dit samen of met behulp van de coach te communiceren met de buitenwereld. Dat is niet zielig of minderwaardig of onkunde. Nee, we zijn hier op aarde als mensheid samen en om elkaar te helpen ontwikkelen tot een volwaardig mens. Ook ik heb als coach mijn eigen hulp om mij heen om verder te kunnen groeien als coach, als mens, en ploeter ook regelmatig door de moeilijkheden heen die ik heb meegekregen bij mijn geboorte. Het pakketje waarmee je op aarde bent gezet, noem ik dat. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen pakketje. Daarom kan je ook niet van een ander verwachten dat die precies zo doet als jij wilt of denkt. Die ander is met een andere inhoud op de aarde gekomen en zal zijn of haar eigen weg volgen op zijn of haar eigen manier. Op deze manier kan je mensen zien zoals ze zijn, met of zonder wat voor diagnose dan ook.

Mèlina

Yvonne van der Linden
iQ Coach

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies