1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

Autisme en weerstand

web-4642668_1920_1.jpg

Je hebt een deadline voor een belangrijke opdracht en je komt er maar niet aan toe iets op papier te zetten. Ken je dat gevoel? 

Je bent er dag en nacht in je hoofd mee bezig, maar de inspiratie lijkt compleet te ontbreken. Je maalt en maalt en er ontstaat een enorme weerstand tegen de opdracht, waar je in eerste instantie zo enthousiast over was. Je weet zelfs niet meer of het onderwerp wel zo geschikt is. Je voelt de frustratie van binnen, raakt geïrriteerd en reageert kortaf, soms zelfs boos. Of je slaat volledig lam en er komt helemaal niets meer uit je vingers, met als gevolg dat je je een nietsnut voelt en jezelf in de put praat. Je praat er eens met een collega over en in één keer is het onderwerp van je opdracht duidelijk: AUTISME en WEERSTAND.

Want is dát niet waar mensen met autisme dagelijks meerdere keren tegenaan lopen? Weerstand tegen verandering, weerstand tegen sociale contacten en weerstand tegen prikkels?

Neem even dit praktische voorbeeld: je hebt bedacht wat je gaat eten vandaag, wat al lastig was. Je hebt een boodschappenlijstje gemaakt en gaat naar de winkel om boodschappen te doen. Dit kost allemaal veel voorbereiding en energie. Dan kom je in de winkel en is er één ingrediënt niet, dat je toch echt nodig hebt voor je gerecht. Je moet iets anders verzinnen om toch een maaltijd op tafel te krijgen. Je raakt in paniek en weet niet hoe je het op moet lossen en verlaat zonder boodschappen de winkel.

Nog een ander voorbeeld: je bent uitgenodigd voor een feestje van je beste vriendin. Er komen veel mensen, de muziek staat luid, mensen lopen vlak langs elkaar heen en er wordt van je verwacht dat je gezellig mee kletst. Maar jij hebt last van alle geluiden en aanrakingen, weet niet hoe je je moet gedragen en vindt het lastig om over koetjes en kalfjes te praten. Je wilt eigenlijk helemaal niet naar het feestje, maar als je niet gaat stel je je vriendin teleur.

Waar komt die weerstand nou vandaan?

Als je autisme hebt, is er een grote kans dat je een duidelijke voorkeur hebt voor routine, regelmaat en voorspelbaarheid. Je brein is minder flexibel, doordat de informatieverwerking anders verloopt. Alle informatie komt anders en vaak vertraagd, of zelfs helemaal niet binnen. Ook komen zintuiglijke prikkels vaak onverwacht hard binnen. Dit maakt het erg moeilijk voor je om te schakelen en te anticiperen op situaties of in gesprekken.

Wat zijn gevolgen van die weerstand?

Als je bovenstaande begrijpt kun je je voorstellen, dat wanneer je autisme hebt, je anders reageert dan anderen zouden verwachten. Je wordt sneller boos en geïrriteerd, je kunt “vreemd” gedrag laten zien en situaties gaan vermijden. Je omgeving reageert met onbegrip en afkeuring.

Dit kan uiteindelijk resulteren in boosheid, frustratie, verdriet, afwijzing, onmacht en eenzaamheid.

Wat zijn oplossingen om weerstand te verminderen?

Oplossingen liggen voornamelijk in de voorbereiding en het voorspelbaar maken van situaties. Als je autisme hebt en weet wat je kunt verwachten, dan scheelt dit een hoop stress. In het eerste voorbeeld is het boodschappen doen al voorbereid, zou je denken. Toch loop je in zo’n situatie vast. Wat je had kunnen doen in zo’n geval is van tevoren alternatieven bedenken. Dit kan zijn van andere ingrediënten opschrijven ter vervanging van iets dat niet verkrijgbaar is, tot het kopen van een kant-en-klaar maaltijd.

Andere oplossingen liggen in de vraag ‘Hoe wil ik omgaan met een bepaalde situatie?’, ‘Wat is voor mij belangrijk?’ en ‘Hoe communiceer ik dit naar anderen?' In het geval van het feestje van je vriendin kun je je zich afvragen of er andere oplossingen zijn, zonder je vriendin teleur te stellen. Je kan het feestje afzeggen en een keer alleen met je vriendin afspreken om alsnog de gelegenheid te vieren. Of je kunt aangeven een uurtje op het feestje aanwezig te zijn en dan weer naar huis te gaan. Een andere mogelijkheid kan zijn dat je aanwezig bent op het feestje, maar je vooral bezig houdt in de keuken met de voorbereiding van de hapjes en drankjes, zodat je niet de hele avond in contact hoeft met allerlei mensen.

Belangrijk is te onderzoeken: Hoe dan wel?

Ben jij iemand met autisme of ken jij iemand met autisme, die veel weerstand voelt en niet weet hoe hiermee om te gaan? Neem gerust eens contact op met mij. Dan kunnen we samen sparren waar mogelijkheden en oplossingen liggen.

Mèlina

Mèlina Temmink
iQ Coach

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies