1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

Hoe houd je werknemers met autisme buiten de ziektewet?

iQ dieperperspectie

Door tijdig een jobcoach in te schakelen voorkom je dat werknemers met autisme langdurig in de ziektewet belanden. Het vergt uiteraard wel een inspanning van zowel werkgever als werknemer.

Een voorbeeld
Als deze cliënt geen jobcoach krijgt loopt hij helemaal vast. Hij is al ver op weg in het vastlopen en zit al bijna in een burn-out. Net op tijd werd ik ingeschakeld, de cliënt was al bezig te bedenken dat hij maar minder moest gaan werken en zijn contract laten aanpassen maar eigenlijk kon dat financieel niet. Hij was in een soort uitzichtloze put terecht gekomen en zag geen weg meer. Het blijkt dat werkgever en client allebei niet voldoende het autisme onderkennen. Cliënt heeft meer erkenning nodig voor zichzelf en de werkgever meer kennis van autisme en hierin verbind ik ze met elkaar.

Een andere hulpvraag die naar boven kwam was waar wordt cliënt blij van om te doen en waar liggen zijn talenten? Deze namen we mee en al snel werd duidelijk wat passend is bij de cliënt.

Aan mij de schone taak om ervoor te zorgen dat de noodzaak tot aanpassing van bepaalde taken helder wordt voor de werkgever. Want je boterhammen op het toilet opeten omdat het niet aan je bureau mag, dat gaat te ver.

Werkeloosheidswet

Cliënt zou in de ziektewet terecht gekomen zijn en steeds weer opnieuw hebben moeten proberen om maar weer te beginnen met een opbouwschema waarin de werkelijke problematiek niet gezien en erkend wordt. En cliënt zou wederom aangelopen zijn tegen onbegrip en het weer niet vol houden. We hebben het ook over de thuissituatie want daarin gaan ook veel dingen mis. Uiteindelijk zou cliënt zijn afgehaakt en depressief geworden en in de werkeloosheidswet terecht gekomen zijn.

Nieuwe gebruiksaanwijzing
Het inzetten van een jobcoach levert rust, overzicht en begrip op. De werknemer voelt zich ondersteund en de werkgever leert hoe om te gaan met de werknemer. De werknemer kan zo zijn eigen gebruiksaanwijzing opnieuw maken en mogelijk wordt er een buddy ingezet op de werkvloer. We evalueren met regelmaat om te zien hoe het gaat. Tijdens evaluaties blijkt vaak dat het nodig is veel handvatten aan te reiken aan leidinggevenden.

Het is namelijk zeker zo dat deze iets anders moet doen dan voorheen en met de aangereikte kennis over autisme wordt ook de werkgever ondersteund in hoe om te gaan met cliënt.

Werknemers met autisme hebben heel veel baat bij een jobcoach mede omdat het opvalt dat het heel lastig is voor de cliënt alsook voor de werkgever om precies te duiden waarom dingen niet lukken of waarom de stress zo hoog oploopt. Ik gun het iedereen om te kunnen werken op een plek waar begrip is en men bereid is aanpassingen voor je te doen.

Voorlichtingsbijeenkomst
Op donderdag 14 november 2019 geven wij een voorlichtingsbijeenkomst voor werkgevers en werknemers over autisme op de werkvloer.

Locatie: Campus Business centrum, Jan Tinbergenstraat 202, 7559 ST Hengelo
Tijd: 14.30 uur tot 16.30 uur
Aanmelden kan per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Hans

Angelique van Gogh

iQ Coach

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies