1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

Zelfmoordgedachten: daar praat je toch niet over?

iQ Blog Vrouw Bezorgd zelfmoordgedachten

Praten over zelfmoordgedachten is niet iets wat de meeste mensen dagelijks doen. Sterker nog, voor veel mensen is dat onderwerp taboe. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? En is het terecht? Wij, iQ Coaches, leerden er van alles over op de studiedag over zelfmoordpreventie die 113 ons gaf. 

Praten over zelfmoord kan moeilijk zijn ...

Praten over zelfmoord kan moeilijk zijn omdat je het eng vindt. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat de ander je vraag stom vindt. Ook vind je het misschien vervelend dat je een negatief onderwerp aanroert of ben je bang dat iemand je belachelijk vindt omdat je het fout hebt. Of dat iemand vindt dat je je niet met zijn zaken moet bemoeien. Sommige mensen vinden het ook dom als je zo’n vraagt stelt. Ze zeggen dat je iemand dan op een idee brengt. En natuurlijk is veel leuker en gemakkelijker om positieve onderwerpen aan te roeren. 

Stel dat je iemand die je kent, ik noem hem even Bram, iets zegt waardoor je je afvraagt of hij zelfmoordgedachten heeft. Hoe eng het ook kan lijken om de vraag te stellen: als je Bram de vraag niet stelt, betekent dat mogelijk dat Bram helemaal niemand heeft. Niemand die hem hoort, niemand die naar hem luistert. En dat maakt de kans dat Bram eenzaam en radeloos zelfmoord pleegt groter.

Wist je dat 10% van de mensen wel eens aan zelfmoord denkt? En dat er in Nederland elke dag 5 mensen overlijden door zelfdoding? Mensen die misschien wel nooit iemand gehad hebben die echt luisterde? Ook kan het betekenen dat jij je ongerust blijft maken als je de vraag niet stelt, terwijl dat helemaal niet nodig is. Want stel dat je van Bram dit appje krijgt: ‘Als ik van school afgestuurd word, dan hoeft het voor mij niet meer!’ Dan kun je denken dat hij aan zelfmoord denkt. Maar je weet het niet. En als je het vraagt en Bram antwoordt oprecht verbaasd: ‘Nee! Dat is toch zonde?’ Dan weet je hoe het zit en ben jij gerustgesteld.

Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn ...

Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om over zelfmoord te praten. Neem bijvoorbeeld Sophie. Vraag haar of ze wel eens aan zelfmoord denkt als je je zorgen over haar maakt. Misschien maak je je zorgen omdat ze iets heeft gezegd zoals ‘Ik ben anderen toch alleen maar tot last’. Of trekt ze zich ineens heel erg terug of lijkt ze na een lange periode van depressie ineens gelukkig en gaat ze cadeautjes uitdelen. Zeg dan welk gedrag je ziet en zeg dat je je daar zorgen om maakt. En je kunt heel direct vragen: ‘Denk je wel eens aan zelfmoord?’ En als ze zegt dat ze daar wel eens aan denkt, vraag dan ook hoe het komt dat ze er aan denkt. Wat maakt haar zo wanhopig? En vraag of ze al een plan heeft en hoe dat plan er dan uitziet. Hoe ze het wil gaan doen en waar. Weet ze al wanneer? Zo lang je niet oordeelt, geen adviezen geeft en echt probeert te begrijpen wat ze bedoelt, kun je het niet zo gauw fout doen. 

Het is namelijk helemaal niet zo dat je iemand op zelfmoordgedachten brengt door erover te praten. Neem vooral de tijd en probeer mee te gaan naar die duistere kelder van de zelfmoordgedachten. Als iemand helemaal zijn verhaal heeft gedaan, dan heb je al heel erg geholpen. Dan  heeft er iemand echt geluisterd. Daarna kun je vragen of je iets voor iemand kunt doen en of hij al hulp heeft. Zo niet, zoek dan samen hulp, vooral als iemand al concrete plannen heeft. Als de situatie acuut is, bel dan 112. Durf je iemand niet met een gerust hart alleen achter te laten omdat je bang bent dat iemand zelfmoord pleegt voordat je hem weer ziet, kun je ook samen 0900-0113 bellen. Want iemand met zelfmoordplannen wil bijna nooit echt dood: hij wil van zijn wanhoop af. Help hem daarbij. 

Als je het nog te spannend vindt om over zelfmoord te praten, zoek dan meer tips op www.113.nlen kijk ook eens in de app ‘VraagMaar – Zelfmoordpreventie’ van 113. Dus ook al vind je het moeilijk: praat over zelfmoord als je je zorgen maakt over iemand. Wellicht red je er een leven mee.

maaike3324
Maaike Vertregt
iQ Coach

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies