1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

 • levenscoaching
 • pillar
 • voorlichting

Een dagje overprikkeling

hooggevoeligheid1

Het is meivakantie en dan wil je, als je thuis blijft, ook dagjes uit kunnen met de kids, zoals naar de Eemhof, en het Aqua Mundo. Absoluut leuk! Lekker zwemmen, glijbanen en natuurlijk niet te vergeten de Wildwaterbaan. Helemaal favoriet bij onze twee kinderen van 8 en 9 jaar jong.
Op tijd in de auto want we gaan een hele dag. Zeker zin in maar met ook in mijn achterhoofd: Jahaaa! Een heel druk zwembad en drie van ons “lekker hooggevoelig”. “Lekker”, want we hebben ons leven met hooggevoeligheid eigenlijk wel in balans, en dit soort dagjes uit horen er bij. Wel wetende dat dit voor behoorlijke overprikkeling gaat zorgen bij mij en de twee kids.

Uit de weg gaan, dan maar? Nee, zeg ik, als één van de drie hooggevoeligen binnen ons gezin.

Dit is een onderdeel van de maatschappij en van het leven waar je ook mee om zal moeten leren gaan, wil je jezelf niet alle leuke dingen ontnemen. Want om alles wat je zou kunnen ondernemen en wat voor overprikkeling zorgt uit de weg te gaan is niet wat ik voor ogen heb.

Wat heb ik dan wel voor ogen?

Doe ook de leuke dingen ook al weet je dat je overprikkeld zult raken. Wat je wel goed in de gaten zal kunnen en moeten houden is dat je niet doorschiet in die overprikkeling.

Hoe doe je dat dan?

Als je dit soort uitjes plant, zorg er dan voor dat je de dag ervoor en erna geen of zo weinig mogelijk plant en afspreekt. Bouw rust in rondom zo’n dag.

 • Blijf lekker thuis en chill.
  De dag zelf weet je; dit gaat retedruk in mijn hoofd en lijf worden. De vele mensen, het geschreeuw wat ook lekker galmt in een zwembad, het geduw in het water en zeker op de wildwaterbaan.
 • Luister naar je lichaam.
  Je lijf geeft absoluut signalen af als het te druk wordt. Als je die signalen bemerkt; STOP en ga op tijd het zwembad uit. Met kinderen die hooggevoelig zijn kijk naar hun lijf en gezicht. Ook al vraag je aan ze of ze moe worden: ze zullen negen van de tien keer zeggen dat ze niet moe zijn. Toch geven vooral hun gezicht en lijf andere signalen af, omdat ze wel overprikkeld raken.
 • Maak concrete afspraken.
  Spreek concreet af dat je nog 2x van de glijbaan of wildwaterbaan gaat en dat je dan gaat aankleden.

Zo hebben wij in de Eemhof een heerlijke dag gehad en zijn we op tijd weer weggegaan. Met de tips die ik hierboven genoemd heb, was het prima te doen zo.

We waren best een beetje overprikkeld, maar we weten ook dat met wat rust en even een dagje lekker niks doen we zo weer in onze energie zitten, zodat we voor een paar dagen later weer een leuk uitje gepland hadden.
Al met al kunnen we dan aan het eind van de vakantie terugkijken op een leuke vakantie met een paar leuke uitjes en toch wel uitgerust. Dat is waar vakantie voor bedoeld is, toch?

Janneke Janneke Drost

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies