1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

Een nieuw soort compassie

Een existentiële vraag: Hoe begrijp je iemand die anders denkt dan jij?

Dit stuk is geïnspireerd door het boek “Medicine and Compassion” van Chökyi Nyima en David R. Shlim. Het gaat mij er niet om een recensie te schrijven, noch om reclame voor het boeddhisme te maken. Ik wil een term uit het boek naar voren halen: Intelligente Compassie.

Medicine and Compassion 0“Mensen met autisme, daar heb ik compassie voor.” Een uitspraak, vaak gebaseerd op medelijden. De Van Dale vertaalt compassie ook letterlijk zo. Verder is een veel gebruikte definitie: “verdrietig gevoel als iemand anders iets naars meemaakt”.

Deze vorm van compassie is gebaseerd op ons gevoel. Iemand die lijdt, daar voelen we compassie voor. Dan rijst bij mij de vraag of we ook compassie voelen als iemand niet wil meewerken of boos is op ons. Mijn stelling: zeer moeizaam tot nee. De ander is dan geen onderwerp meer van onze compassie, maar van irritatie. Als mens, of coach, verlies je je geduld. Of nog erger, we laten ons ego hardop spreken: “Zo doe je niet tegen mij, dit pik ik niet!”. Het belangrijke vermogen tot zelfreflectie is weg.

Kunnen we compassie ontwikkelen voor anderen, ongeacht de emotionele staat waarin zij verkeren? Mijn antwoord is een volmondig ja. Op mijn vestigingspagina staat de vrij vertaalde zin: “Echte compassie ontstaat door begrip”. Niet door emoties te voelen, je hart te volgen, maar door de ander te begrijpen. Gericht op mensen met autisme: door hun autistisch denken te begrijpen. Gericht op onszelf: door onze eigen emoties, gedachten en daaruit voortvloeiende woorden en handelingen te begrijpen.

Compassie is te bereiken door dagelijkse meditatie en continue zelfreflectie. Over dat laatste woord: hoe voelen wij ons als we boos en gefrustreerd zijn? Wat verwachten we dan van anderen? Een boze reactie of begrip? Door meditatie wordt een gezonde afstand gecreëerd tussen ons en onze emoties en gedachtes, die komen en gaan. Hierdoor ontstaat meer rust… De mooiste en moeilijkst te bereiken eigenschap komt naar boven: geduld. Onontbeerlijk bij het begeleiden van mensen met autisme.

Mijn definitie van intelligente compassie, als coach van mensen met autisme: “Jezelf volledig inzetten voor het welzijn van je cliënten en je daarnaast steeds blijven verdiepen in de oorzaak van hun lijden.” Wat is die oorzaak volgens mij? Autisme, maar nog meer het niet begrepen worden, vanwege het anders denken, het autistisch denken.

Dus, ken uzelve, begrijp autisme.

 

Dennis van de Water

iQ Coaches Amersfoort

Terug naar Een coach vertelt

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies