1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

'Het elastiek tussen lichaam en ziel'

Als begeleider van mensen met autisme en adhd wil ik op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen. Daarvoor moet ik wekelijks een aantal uren leeswerk verrichten. Er zijn inmiddels al honderden boeken over autisme verschenen en er komen steeds weer nieuwe bij. Veel van deze boeken herhalen wat al door anderen beschreven is, maar een enkele keer verschijnt er een boek dat iets nieuws toevoegt.

boek klein'Het elastiek tussen lichaam en ziel' van Hans Lemmens is een al wat ouder boek dat mij goed is bevallen en het bijzonder goed doet bij mensen met interesse in de antroposofie of die er een spirituele levensvisie op na houden. Dit boek gaat verder waar de reguliere visie op autisme stopt. De gevestigde orde beschrijft wat er anders gaat in het brein van een mens met autisme en benoemt de problemen die daaruit ontstaan. Die problemen worden samengevat als:

  1. Problemen met de centrale coherentie.
  2. Problemen met de executieve vaardigheden.
  3. Problemen met de theory of mind.

Hans Lemmens geeft een verklaringsmodel voor deze 'verschijnselen'. In zijn boek spreekt hij van een stoffelijk lichaam aan de ene kant en een bewustzijnslichaam (ziel) aan de andere kant. Dit bewustzijnslichaam doordringt in meer of mindere mate het stoffelijk lichaam. Als dit voldoende gebeurt dan zit je als mens goed in je lijf. Goed in je lijf zitten is noodzakelijk om je lijf ook te voelen, om de grens tussen jou en de ander te ervaren en emoties te voelen en daar woorden aan te geven. Als je bewustzijn goed in je lijf zit dan geeft dat een gevoel van zekerheid en kan er rust in je denken ontstaan. Hans Lemmens stelt dat het bewustzijnslichaam of de ziel als het ware met een elastiek met het stoffelijke lichaam is verbonden en bij de ene mens heeft dat elastiek de juiste rek en bij anderen is dat elastiek slapper. Als het iets losser is dan ontstaat er hooggevoeligheid, is het nog losser dan is er sprake van pdd-nos en zit het erg los dan kun je spreken van autisme.

In zijn boek biedt Hans ook diverse handvaten om te zorgen dat lichaam en ziel beter gaan samenwerken. Ik kan me goed vinden in zijn visie en ben me daar middels studie verder in aan het verdiepen. Als deze zienswijze je interesseert is het zeer de moeite waard om dit boek te lezen (je kunt het boek via onderstaande link aanschaffen). Je mag me ook persoonlijk benaderen als u hier meer over wilt weten.

Hans Keupink

iQ Coaches Zutphen

Terug naar Een coach vertelt

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies