1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

Henk-Jan Raaijmakers

Autisme Ambassadeur bij de Autisme Ambassade, werknemer bij Achmea, en Ervaringsdeskundige.

Welkom Henk- Jan. Hoe lang geleden heb je zelf de diagnose autisme gekregen?

In 2010. Ik ben nu vijftig dus toen was ik vijfenveertig.

Hoe voelde het voor jou toen je hoorde dat je autisme had?

Het was voor mij niet zoals heel veel mensen zeggen "een ontbrekend puzzelstukje", maar meer dat ik wist hoe ik al mijn puzzelstukjes op hun plek moest leggen. Ik had namelijk alle puzzelstukjes wel gevonden en ik had niet zoveel problemen in mijn leven. Op het moment dat mijn, al jaren durende vermoeden, bevestigd werd door de diagnose wist ik hoe ik de puzzel moest maken.

Heeft het lang geduurd voordat je jouw autisme kon accepteren?

Nee, gelukkig was ik al met acceptatie begonnen, omdat ik al een vermoeden had. Op het moment dat ik het zeker wist was die acceptatie eigenlijk al in gang gezet. Dus ik heb daar niet echt heel erg lang over gedaan.

Dat is wel mooi toch, dat je het zo snel hebt kunnen accepteren voor jezelf?

Ja, maar dat komt natuurlijk ook omdat ik er daarvoor al mee bezig was, ik was aan het ontdekken en accepteren tegelijk.

Je bent inmiddels Autisme Ambassadeur. Wat heeft je doen besluiten om Autisme Ambassadeur te worden?

Naast mijn werk bij Achmea ben ik ook coach en kwam ik in contact met Jeroen Koopen van Autiworks. Hij werkte al samen met 'Vanuit Autisme Bekeken'. Zij zijn binnen het 'project werk' bezig met het opzetten van de Autisme Ambassade. Jeroen legde uit wat het inhoudt en wat het belang is. Ik had voor die tijd nooit met mijn collega's gepraat over mijn autisme. Dat was ook niet echt nodig, alles ging goed. Maar op dat moment realiseerde ik me dat dit de beste reden was om over mijn autisme te gaan praten met mijn collega's. Ik heb er 1,5 seconde over na gedacht en meteen 'ja' gezegd.

Wat doe je nu precies als Ambassadeur?

Het belangrijkste doel van een Autisme Ambassade binnen een bedrijf is ervoor te zorgen dat de collega's met autisme een aanspreekpunt hebben en dat we gezamenlijk, noem het maar 'een klimaatsverandering' teweeg kunnen brengen. Zodat praten over autisme vanzelfsprekend wordt. Dat we hiermee, als autisme onzichtbaar is, het zichtbaar kunnen maken. Mijn doel als Autisme Ambassadeur is bereikt als iedereen gewoon over autisme praat en de mensen met autisme zelf daarover durven te praten, zonder dat ze bang hoeven te zijn voor stigma's. Hopelijk kunnen ze dan ingezet worden op hun kracht in plaats van afgewezen worden op een beperking. Ik hoef dat niet meer alleen te doen. Ik heb inmiddels 9 collega's gevonden die dat samen met mij willen doen.

Welke steun krijg je van het bedrijf Achmea waar je werkt?

Ik werk gelukkig bij een bedrijf waar die steun echt gegeven wordt. Mijn teammanager was meteen enthousiast en faciliteert me waar nodig. Ik krijg vanuit alle hoeken binnen Achmea een podium om me te profileren en om reclame te maken voor de Autisme Ambassade. Uiteindelijk moeten we het wel zelf doen, maar Achmea biedt ons dus vele mogelijkheden om dit te doen.

In hoeverre hebben de verschillende Autisme Ambassadeurs eigenlijk steun aan elkaar?

Andere bedrijven die een ambassade hebben zijn onder andere Shell en ABN. De ambassadeurs spreken elkaar regelmatig. We organiseren bijeenkomsten en wisselen tips uit. Daarnaast krijgen we hulp van 'Vanuit Autisme Bekeken' en diverse andere ervaringsdeskundigen. Zo heb je dus een heel netwerk van mensen om je heen met het zelfde doel. Hierdoor heb je het gevoel dat je niet alleen staat.

Wat betekent het voor jou om Autisme Ambassadeur te zijn?

Ik merk dat heel veel collega's met autisme die ik inmiddels gesproken heb, er echt veel moeite mee hebben om er met hun collega's over te praten. Zij proberen een weg te vinden om niet te praten over hun autisme en toch hun werk goed te doen. Dat heb ik ook jarenlang gedaan en dat is mij goed gelukt.
Ik zie echter ook dat er heel veel collega's zijn die daar veel meer moeite mee hebben. Het zou mooi zijn als die mensen daar niet meer zo geheimzinnig over hoeven doen en uit hun schulp kruipen.

Wat we doen, noemen we ook wel bruggen bouwen. Bouwen aan begrip door overleg en uitleg bij mensen zonder autisme. En bouwen aan podia waar mensen met autisme op kunnen staan. Het is dus bouwen vanuit twee kanten met als doel dat mensen met en zonder autisme elkaar op die brug vinden en ontmoeten. Het mooiste zou natuurlijk zijn als die brug niet meer nodig is en het gewoon door elkaar heen loopt. Hier is nog heel veel werk in te doen en ik voel gewoon dat dit werk belangrijk is en dat vele andere mensen daar ook iets aan zullen hebben.

12 Juni organiseert de Autisme Ambassade van VAB een event om nieuwe ambassadeurs te werven. Waarom is dit zo hard nodig?

Er zijn nog te weinig Autisme Ambassades in Nederland. Ieder groot bedrijf zou er één moeten hebben en daarna hopelijk ook de kleinere bedrijven. Onbekend maakt onbegrepen. Meer bekendheid is daarom belangrijk.
Ik geloof er ook in dat bedrijven er echt iets aan hebben, want als je dit neerzet en het loopt, dan ben ik er van overtuigd dat mensen met autisme binnen zo'n bedrijf uiteindelijk nog beter ingezet kunnen worden op hun echte waarde. Dit leidt tot minder stress, beter functioneren, minder uitval en vooral prettiger werken.

Wat zou je tegen iemand zeggen om hem of haar ervan te overtuigen ambassadeur te worden?

Ik zou diegene mee willen nemen naar het gevoel dat ik kreeg op het moment dat mij die vraag gesteld werd. De drive die in me opkwam, dé reden om over autisme te praten. Daarnaast zou ik hen wijzen op de positieve energie die het geeft als je de ambassade opzet en je collega's  meekrijgt.  Dan ziet en voelt dat dit echt iets betekent, dus dat je andere mensen hiermee helpt. Als dat je aanspreekt dan zou je Autisme Ambassadeur of Ambassadrice moeten worden.

Heel erg bedankt voor dit interview. Je hebt echt laten zien hoe waardevol het werk van een Autisme Ambassadeur is en waarom het zo belangrijk is dat er nog meer mensen Autisme Ambassadeur worden.

Interesse om Autisme Ambassadeur te worden? In deze PDF lees je meer over de voorlichtingsdag.

Meer informatie over openheid op de werkvloer en werken met autisme?

www.autintheopen.nl

www.vanuitautismebekeken.nl

www.uaanzet.nl

 

 

 

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies