1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

Gijs Horvers

Gijs, jij bent ervaringswerker op het gebied van autisme. Vertel eens, wat doe je precies?

Gijs: " Ja dat klopt. Ik begeleid mensen met autisme. Ik geef lezingen over autisme. Ik geef trainingen en ik denk mee bij projecten over autisme. Daarnaast ben ik schrijver van het boek Plan B."

Waarom ben je eigenlijk ervaringswerker geworden?

Gijs:"Ik kreeg mijn diagnose autisme op mijn 30e. Deze diagnose gaf mij veel duidelijkheid. Na mijn diagnose ging ik veel lezen over autisme. Ik las heel veel onzin over autisme. Zoals dat mensen met autisme geen contact willen. Daar wilde ik iets aan gaan doen. Toen ben ik een zorgopleiding gaan doen en lezingen gaan geven. Met als doel zowel mensen met- als zonder autisme te helpen zodat de diversiteit van autisme gezien wordt en mensen minder ' bang' zijn voor autisme."

Hoe zou jij autisme omschrijven?

Gijs:"Autisme is heel herkenbaar voor veel mensen. Het is menselijk gedrag onder een vergrootglas. Al is de invloed hiervan bij mensen met autisme heftiger. Ze kunnen het niet zomaar uitzetten. Iedereen herkent wel een dag waarop hij of zij super gestresst is. Alleen deze stress ervaren mensen met autisme heel vaak en deze stress heeft impact op het totale functioneren."

Heb je eigenlijk een inspiratiebron op het gebied van autisme?

Gijs:"Toen ik begon met lezen over autisme sprong er voor mij één boek uit en dat was van de Amerikaanse schrijver John Elder Robison. Het boek heet ' Ik hield altijd al van treinen'. Op zich een cliché titel maar John beschrijft in het boek heel krachtig zijn leven met autisme door middel van prachtige anekdotes. Zijn vertelstijl is een inspiratie voor mij geweest."

Heb je ook een bepaalde theorie over autisme die je aanhangt?

Gijs:"Naast de theorie van overprikkeling uit het boek plan B is de theorie van Martine Delfos erg bepalend voor mijn kijk op autisme. Ik vind het bijzonder dat ze naar autisme kijkt vanuit ontwikkeling. Ze ziet in het gedrag van mensen met autisme een regenboog aan mentale leeftijden waarin zowel een vertraagde als een versnelde ontwikkeling terugkomt. Hierdoor ziet ze autisme niet als een defect. Vaak zie je gedrag bij mensen met autisme dat misschien niet past bij de kalender leeftijd. Stel jezelf dan de vraag: Als ik dit gedrag zie dan hoort dit bij een leeftijd van? De leeftijd die je dan noemt is de mentale leeftijd en daarop moet je de benadering of begeleiding afstemmen."

Ja precies, Herman de Neef geeft in zijn boek 'Op weg naar rust' een aantal voorbeelden van het aansluiten op deze 'mentale' leeftijd. Heb jij hier ook een voorbeeld van vanuit je eigen praktijk?

Gijs:"Ik begeleid een jongen met autisme van 19. Hij heeft heel veel kennis over de Russische geschiedenis. Hij kan hierover als een 40-jarige vertellen. Hij heeft de spieren van een 19 jarige man en werkt dan ook in een magazijn waar hij zwaar werk verzet. Toen ik pas geleden bij hem was ging ik op een willekeurige stoel zitten en werd hij heel boos. Hij schreeuwde "Dit is mijn stoel!". Ik vond dit niet geheel passen bij zijn leeftijd en stelde mezelf de vraag 'Als ik dit gedrag zie dan hoort dit bij een leeftijd van...' en kwam tot de conclusie dat dit de leeftijd van 3 jaar was. Hierop stelde ik hem de vraag zou ik dan even 1 minuut op jouw stoel mogen zitten. Dit mocht ook niet. In de weken erna heb ik op een speelse manier die passend is voor een 3 jarige geprobeerd op zijn stoel te mogen zitten. Uiteindelijk zijn we na weken zover dat ik op zijn stoel mag zitten. Hij heeft leren delen en geleerd te reageren op een manier die passend is bij zijn kalenderleeftijd."

Wat is het mooiste compliment wat je ooit hebt gekregen?

Gijs:"Een cliënt zei tegen mij na een gesprek. "Ik dacht dat je mij alle antwoorden zou geven. Echter, heb je me de juiste vragen gesteld zodat ik zelf deze antwoorden kon geven."

Prachtig. Is er ook iets dat je zorgen baart en wat je graag anders /beter zou willen?

Gijs:"Het baart me zorgen dat in deze Nederlandse maatschappij mensen kijken naar psychische problematiek zoals autisme alsof die persoon eng of gevaarlijk is. We verliezen daardoor de persoon uit het oog en reageren heel vaak vanuit stereotypes en vooroordelen. Als we echt zo'n tolerant land zijn dan hoop ik dat mensen nieuwsgierig zijn naar de mensen tegenover hen en in hun omgeving ondanks dat er misschien een stempeltje opzit dat is gelinkt aan psychische problematiek of geschiedenis."

Dan de laatste vraag. Staan er binnenkort nog leuke dingen te gebeuren?

Gijs:"Ik heb alleen maar leuke dingen want ik vind mijn werk fantastisch. Mocht je een lezing van mij willen bijwonen of een lezing van mij willen boeken kijk dan even op www. gijshorvers.nl"

Bedankt voor dit interview.

Gijs:"Graag gedaan"

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies