1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

Claudette Nouris

foto Claudette juni 2015

Landelijke coordinator en moeder van een zoon met autisme

Claudette, heel erg fijn dat je er bent.
Wat is jouw link met autisme?

Ik heb twee zonen. Ik heb 1 zoon van 21 jaar een van 15 jaar. De jongste zoon heeft klassiek autisme en bij de oudste is de vorm nog niet gediagnosticeerd maar die heeft wel autisme en dat geeft hij ook zelf aan.
Dus sinds een aantal jaren zit ik in de wereld van autisme.

Wat is de reden dat je je hebt aangesloten bij mama vita?

Vier jaar geleden heeft mijn vriendin Saskia Buma de stichting mama vita opgericht en die had op een gegeven moment hulp nodig. Ik zat op dat moment in de ziektewet en toen heb ik op dat moment de kans aangegrepen om vrijwilligerswerk te gaan doen voor Mama Vita omdat ik geen stilzitter ben.

Ook omdat ik natuurlijk ervaringsdeskundige ben en daar wel heel veel van weet sprak het me wel aan.

Wat doet mama vita?

Wat doet Mama Vita niet haha. Onze doelstelling is dat wij moeders van kinderen met autisme in hun kracht willen zetten. Mama vita doet dat door middel van het organiseren van bijeenkomsten. Mama vita heeft momenteel 18 regio’s door heel Nederland. 1 keer per jaar doen we een hele grote landelijke dag. Dan komen moeders uit heel Nederland dus naar 1 locatie toe, dat is altijd wel heel gezellig en speciaal. We organiseren ook aparte symposia. Die hebben vaak specifieke onderwerpen zoals thuiszitters of onderwijs. En de regiomoeders zelf proberen we ook aparte dagen aan te bieden. Door middel van workshops, trainingen en lezingen zodat de moeders goed voorbereid zijn. We werken met heel veel instanties samen NVA Balans, stichting Ovaal. Ik zit bijvoorbeeld ook in het Autisme Convenant Noord-Holland Noord. Daardoor hebben we een breed scala aan wat er allemaal te koop is en we proberen elkaar daarin te versterken.

Je had het net over de Landelijke dag. Kan je wat meer vertellen over die die dag?

Het is de 5e editie inmiddels en het blijft gewoon hetzelfde concept.
Er zijn verschillende workshops en er zijn lezingen. Het is gezellig en ongedwongen. Het is voor en door moeders georganiseerd dit jaar. Voorgaande jaren heeft het bestuur of de directie van mama vita het georganiseerd. Maar dit jaar zijn we bezig met de transitie. Dus we hebben verschillende taakgroepen binnen Mama vita. 1 taakgroep is voor de Landelijke dag, 1 groep voor de vorm van de bijeenkomsten, 1 groep voor de communicatie, de websites en nieuwsbrieven. Het is de bedoeling dat het voor en door moeders wordt georganiseerd en ik probeer daarbij een praktische spil in het web zijn en daarbij te helpen.

Wat is jouw rol binnen mama vita?

In principe ben ik in eerste instantie aangenomen als Landelijke coördinator van Mama Vita. Dat was om het contact te onderhouden met de regiomoeders en nieuwe regio’s op te zetten. Inmiddels heeft Saskia helaas de stichting verlaten daarom bestaan mijn werkzaamheden inmiddels ook uit het bijhouden van de website, het opzetten van de nieuwsbrief en waar heel veel tijd in gaat zitten, het schrijven van projectplannen/communicatieplannen voor de fondsen. Geld binnenhalen, bij bijvoorbeeld Lions, en Rotary clubs, dat soort zaken.

Hoe zou jij jouw functie zelf noemen? Wel nog steeds Landelijk coördinator?

Nou...het is niet letterlijk Landelijk Coördinator, we willen het ook geen directeur, manager of wat dan ook noemen. Ik zie mezelf gewoon als een van de moeders.

Wat is jouw visie op autisme?

Inmiddels heb ik in de loop der jaren objectief leren kijken naar mijn eigen kinderen. Ik heb ook heel veel contact gehad met mensen op dit gebied, onder andere Martine Delfos en daardoor zijn mijn ogen wel geopend. Nu denk ik ‘ elk kind is anders’. Ik probeer de gebruiksaanwijzing goed te lezen, probeer open te staan en heel veel geduld te hebben met de communicatie naar kinderen of volwassenen met autisme.

Zijn er dingen je zorgen baren, die je graag anders of beter zou willen?

Waar we momenteel heel erg tegen aanlopen als moeder zijnde is de transitie in de zorg en de transitie in het onderwijs. Ik merk dat heel veel kinderen thuis zitten, heel veel kinderen depressief worden en de moeders daardoor ook niet goed in hun vel zitten. Ik merk dat de gemeente daar niet goed op anticipeert. Dus wij proberen met Netwerk Symposia en via via in contact te komen met gemeentes om hen een ander beeld te laten zien. We zijn 1 oktober naar den Haag geweest daar hebben we een petitie overhandigd aan Sander Dekker. Sander Dekker heeft nu ook in de gaten dat kinderen graag naar school willen maar dat het op een andere manier moet. Het heeft juist niet te maken met dat kinderen niet willen of geen zin hebben of niet kunnen leren. Het zijn vaak de kinderen die juist heel goed kunnen leren, ook vaak kinderen die hoogbegaafd zijn, die juist onderpresteren en thuis komen te zitten.

Even over naar iets positiefs.
Wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt gekregen?

Het mooiste compliment heb ik gekregen van een aantal moeders binnen Mama Vita. Die vinden het fijn dat ik strijdbaar ben en probeer de problematiek aan te pakken. Ik krijg ook energie van bijeenkomsten met moeders en andere mensen die betrokken zijn bij autisme en op de bres staan.

Welke gouden tip zou je een moeder van een kind met autisme mee willen geven?

Probeer naar je intuïtie te luisteren en probeer je niet te laten beïnvloeden door verhalen van familie, professionals of andere instanties. Jij kent je kind het beste. Probeer daar op een geduldige manier mee om te gaan.

Mooi, dankjewel voor dit interview.

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies