1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

Marije van Dongen

Marije van Dongen voor iq coaches

Ervaringsdeskundige en voormalig autisme hulpverlener.

Dag Marije, wat is jouw link met autisme?

Van mijn 21ste tot mijn 34ste heb ik gewerkt met mensen met autisme. Zowel op leefgroepen als later individueel.
Ik bleek na onderzoek in 2007 zelf autisme te hebben en later bleek ook mijn zoon autisme te hebben.
Ik heb altijd gehouden van ‘de underdog” . De mensen die buiten de geijkte paden gaan, die net iets anders zijn dan de rest.
Mensen zoals o.a. mensen met autisme.

Hoe kwam je erachter dat je zelf autisme had?

In 2004/2005 volgde ik de post-hbo autismespecialist. Tijdens die opleiding heb ik veel momenten gehad dat ik dacht:’ dit gaat over mij’. Tegelijkertijd ontkende ik het ook, ik had immers een gezin, mijn opleidingen altijd afgemaakt, een baan, het kon niet zo zijn dat ik zelf autisme had. Daarmee trapte ik natuurlijk met beide benen in de cliche’s die er bestaan rondom mensen met autisme.
Pas 1,5 jaar na die opleiding was ik zover dat ik een diagnosetraject in durfde te gaan. De uitslag was overduidelijk. Ik had autisme.

Hoe was het voor jou om de diagnose autisme te krijgen?

Ik hoop dat ik hier volledig antwoord op kan geven want de diagnose heeft veel verschillende dingen teweeg gebracht bij mij.

In eerste instantie was ik blij en opgelucht. Ik dacht voor mijn diagnose dat ik vervelend, dom en lui was (en ik dichtte mezelf nog een reeks andere negatieve kwalificaties toe).
Vervolgens kwam verdriet. Tot mijn diagnose had ik altijd gedacht dat als ik net even wat meer mijn best zou doen, alles vast wel goed zou komen. Ik realiseerde me nu dat ik sommige dingen nooit zou leren en dat was heel heftig voor me.

Ik kreeg 10 maanden na mijn diagnose een gigantische burn-out. Ik kon niet meer op mijn tenen blijven lopen en was volledig kapot. Mijn batterij stond op nul wat resulteerde in 22 uur slaap per etmaal. Die burn-out heeft er wel voor gezorgd dat ik, na de eerste maanden slapen, tijd had om naar mezelf te kijken. Ik ben met een coach een heleboel herinneringen opnieuw gaan bekijken. Ik had immers nieuwe informatie over mezelf die er altijd al geweest was. Dat heeft gezorgd voor een beter zelfbeeld. Het zorgde ervoor dat ik milder naar mezelf kon kijken. En ook dat ik anderen beter begreep. Doordat ik wist dat de meeste mensen om mij heen simpelweg een andere manier van informatie verwerken hebben dan ik. En daardoor soms ook anders reageren. Ik ben ook gaan schrijven. Voor mij werkt schijven heel goed. Mijn hoofd raakt er meer leeg van, ik krijg overzicht en ook inzicht. In eerste instantie schreef ik voor mezelf en mijn coach, om ook haar meer over mezelf te laten weten. Door veel over mezelf te weten te komen, hoe werken dingen voor mij, wat helpt me om balans te houden, wat zorgt juist voor verstoring, heb ik balans gevonden. Daar heb ik hard voor moeten werken maar het is gelukt.

Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt tijdens je opleiding tot autisme specialist?

Dat zijn een aantal zaken. Vooral dingen die ik al wel wist maar waar extra nadruk op is gelegd.
Als eerste dat ik MET mensen met autisme moest praten in plaats van OVER. Dat gebeurt nog zo veel en is in mijn ogen een schande. Daarmee degradeer je de persoon met autisme tot iemand die kennelijk niet zelf kan denken. En sommige mensen met autisme vinden het heel lastig te verwoorden hoe ze zich voelen of waar ze last van hebben. De begeleider/coach staat daarmee voor een mooie uitdaging:’ het stellen van de juiste vragen’. Dat kan een enorme zoektocht zijn maar altijd de moeite waard. Degene met autisme behoudt zo zijn/haar authenticiteit en dat is een groot goed voor ieder mens, dus ook voor een mens met autisme.
Daarnaast heb ik geleerd: ‘zoveel mensen met autisme, zoveel uitingen van autisme’. Wanneer je een iemand met autisme kent, ken je een iemand met autisme. Veralgemeniseren is respectloos in mijn ogen en toont geen blijk van oog voor het individu.
En natuurlijk een hoop theoretische kennis. Kennis die handig is om in je achterhoofd te houden. Het gevaar bestaat dat je ieder persoon met autisme langs die theoretische lat legt, maar ook dan is er te weinig ruimte voor het individu.

Wat is jouw visie op autisme?

Alles wat ik geleerd heb behoort tot mijn visie dus eigenlijk is met bovenstaand deze vraag beantwoordt.
Ook vind ik dat binnen een hulpverlenersrelatie er altijd sprake moet zijn van gelijkwaardigheid, ook al ben je binnen de relatie niet gelijk. Pas dan heb je de mogelijkheid om tot een goed resultaat te komen met elkaar.

Je hebt ook een boek geschreven, waar gaat dit boek over?

Mijn boek is ontstaan vanuit de stukken die ik schreef over mezelf om inzicht te krijgen in mijn denken, voelen, handelen. Deze stukken stuurde ik naar mijn coach en zij vond dat het bij elkaar best een boek zou kunnen zijn. Daar heb ik lang over na moeten denken. Ik had niet de intentie om een boek te schrijven en sommige zaken vond ik te persoonlijk. Ik ben het wat gaan bijschaven, stukken eruit gelaten en ook delen toegevoegd. Daarmee naar een uitgever gegaan met mijn boek als resultaat.
In mijn boek beschrijf ik de periode voor en na mijn diagnose. Aan de hand van verschillende onderwerpen ga ik in op wat autisme met mij doet, hoe ik ervaar en wat ik voel.
Ik heb het boek ‘dramaqueen of gewoon autisme’ genoemd. Als kind werd ik vaak dramaqueen genoemd en inmiddels weet ik dat veel van mijn gedrag, gewoon autisme was. Vandaar.

Je geeft lezingen maar werkt niet meer in je oorspronkelijke beroep, hoe komt dat?

Ik geef een paar keer paar jaar lezingen. Soms n.a.v. mijn boek en soms speel ik in op een specifieke vraag van waaruit ik dan een verhaal op zet. Mijn lezingen zijn altijd interactief. Ik ben van mening dat zowel de groep mensen die voor de lezing komt, als ik zelf daar meer aan hebben. Inhoudelijk word het dan vaak een beter verhaal.

Echt werken zoals ik deed is op dit moment in ieder geval onmogelijk voor me. Ik heb het geprobeerd met vrijwilligerswerk maar ik raak direct mijn balans kwijt. En juist door die balans leef ik in plaats van te overleven zoals voorheen. Ik vind het ontzettend jammer aangezien ik ook kwaliteit van leven uit mijn werk haalde, maar voor nu is het wat het is. Wellicht ooit in de toekomst.

"Ruimte voor zingeving"

 Cover Ruimte voor zingeving Voorkant

Boeklancering "Ruimte voor Zingeving" gemist?

Herman de Neef & Sara Helmink en speciale gast Derek Strijbos

Dinsdag 14 december 2021

Kijk de livestream terug via deze link                

livestream 2021-12-14

Voel je vrij om te reageren via uitgever@iqcoaches.nl

Kennissessies “Existentieel Luisteren”

Deze kennissessies zijn bedoeld voor hulpverleners uit de GGZ.
We gaan dan met elkaar in gesprek over zingeving aan de hand van casussen die deelnemers inbrengen. Per bijeenkomst kunnen zich maximaal 8 deelnemers inschrijven. Kies op welke onderstaande datum je deel wil nemen en klik op de link. Je ontvangt dan per mail de link naar de livestream.

Woensdag 19 januari 2021, 20.00 – 21.30 uur
Klik hier om aan te melden voor 19 januari

Woensdag 26 januari 2021, 20.00 – 21.30 uur
Klik hier om je aan te melden voor 26 januari

Woensdag 2 februari 2022, 20.00 – 21.30 uur
Klik hier om je aan te melden voor 2 februari

Woensdag 9 februari 2022, 20.00 – 21.30 uur
Klik hier om je aan te melden voor 9 februari

 

Persbericht "Ruimte voor Zingeving"

Persbericht

Ruimte voor zingeving; een filosoof en psycholoog in gesprek

Het nieuwe boek van Herman de Neef en Sara Helmink komt eraan!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

Cover Ruimte voor zingeving Voorkant

Op weg naar rust - De PILLAR-methodiek voor levensbrede begeleiding bij autisme

IQ op weg naar rust 06 2012 omslag voorkant

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

Hoe dan wel - Zorginnovatie in de praktijk, de winst van levensbrede begeleiding

omslag boek hoe dan wel ware grootte

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

 

 

 

 

 

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies