1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

Hoe dan wel? Uitgelicht

hoe dan wel1

Van 1 t/m 4 februari jl. stonden we op de Nationale Gezondheidsbeurs, voor de eerste keer een iQ Coaches stand op een dergelijk event. Het was leuk! Super leuk! Prachtige mensen ontmoet, heerlijke gesprekken gevoerd, mooie lezingen gegeven door collega iQ coaches; kortom een feestje.

Er was echter ook een keerzijde. De schrijnende verhalen van mensen die geen passende hulp krijgen, kwamen ook voorbij. Bijvoorbeeld een moeder die vertelde over haar kind dat niet meer naar school kan gaan, vanwege zijn autisme, en zich dus ook niet verder ontwikkelt.

Al lezend in het nieuwste boek van Herman de Neef (filosoof, grondlegger van de PILLAR Methodiek en iQ Coaches Nederland) Hoe dan wel? – zorginnovatie in de praktijk, de winst van levensbrede begeleiding kwam ik een paragraaf tegen die wel iets uitlegt hierover.

“6.6 De samenwerking tussen GGZ en WMO

In de huidige systematiek komt iemand met een psychisch probleem in de psychiatrie terecht voor diagnostiek. Daarna volgt eventueel behandeling. Deze kan variëren van ‘licht’ tot ‘zwaar’. Denk bij ‘licht’ aan enkele sessies met een therapeut. Bij ‘zwaar’ kun je denken aan situaties waar sprake is van gevaar, ernstige problemen waarbij het goed is als iemand uit de oude situatie stapt, een intensieve behandeling aangaat of juist tot rust moet komen. Verslaving en eetstoornissen zijn hier voorbeelden van.

In de huidige systematiek doorloopt een cliënt eerst het traject bij de GGZ. Daarna zie je het vaak gebeuren dat iemand helemaal opnieuw moet beginnen met een nieuwe aanvraag om vanuit de WMO een opvolgend traject in te gaan. Dit gebrek aan continuïteit is funest, leidt tot onnodige kosten en vertraagt het proces van stabiliteit en herstel van de cliënt.

Ondertussen ontstaat er binnen de GGZ wachtlijsten. Waardoor mensen met ernstige problematiek, eetstoornissen of gevaar van suïcidaliteit soms acht maanden (!) op een wachtlijst staan. Al die maanden moet iemand het alleen zien te rooien. Met andere woorden: de huidige ‘standaard’ manier van werken wringt. Hier lijden uitgerekend de meest kwetsbare cliënten het meeste onder.”

Gelukkig signaleert Herman niet alleen problematiek, hij kijkt ook zeker naar oplossingen: Hoe dan wel? De volgende keer  meer.

Citaat uit "Hoe dan wel? – zorginnovatie in de praktijk, de winst van levensbrede begeleiding van drs. Herman de Neef ((c) 2017)

Wilt u meer weten hierover? Stel dan uw vraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies