1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

 • levenscoaching
 • pillar
 • voorlichting

Altijd al meer willen weten over hoe je levensbreed kunt begeleiden bij autisme?

De PILLAR opleiding start op 28 september a.s. en er zijn nog enkele plaatsen vrij!


Vorig jaar november ging ik zelf van start met de PILLAR opleiding. Deze Post-hbo geaccrediteerde opleiding, die ontwikkeld is door Herman de Neef heeft mij een schat aan kennis opgeleverd over onder andere autisme, ADHD en NAH (niet aangeboren hersenletsel). Het is een praktische opleiding die je gelijk handvatten geeft hoe je levensbrede begeleiding kunt aanpakken.

PILLAR staat voor 6 woorden, deze lijken open deuren, maar zijn dat in de praktijk niet.

 • Presentie
 • Interactie
 • Levenscoaching
 • Luisteren
 • Actie en
 • Rust

Het boek Op weg naar rust gebruiken we als leidraad bij de opleiding, naast de uitgebreide klapper met veel oefeningen en extra informatie over onderdelen van de opleiding, zoals ontwikkelings-, competentie- en systeemgericht denken en werken.
Presentie gaat bijvoorbeeld ook over aansluiting zoeken en vinden bij de persoon met autisme. Een stukje uit het boek Op weg naar rust:

‘Aansluiting’ is ook van belang in verband me de beperkte belastbaarheid en kwetsbaarheid van mensen met autisme. Bij een therapie in een ‘bureausetting’ is het directe contact van een gesprek vaak te confronterend. Bij een levensloopcoach kunnen alledaagse zaken en serieuze onderwerpen elkaar afwisselen. Daardoor geef je jouw cliënt de tijd om het besprokene te laten landen. Bij sommige cliënten komt er tijdens het wassen van de vaat of een wandeling meer informatie binnen én meer reactie uit dan gedurende een formeel gesprek. Voor veel mensen met autisme is het prettiger als je de ander niet direct in de ogen hoeft te kijken en niet direct hoeft te reageren. Door samen iets te doen, ligt de focus op de activiteit. Op die manier bereik je vaak meer dan achter een bureau in een kantoor.

Adri
Zo voer ik met Adri (een vijftiger met PDD-NOS) de meer confronterende gesprekken soms al wandelend door de duinen. Adri is in het duingebied opgegroeid. Die duinen zijn voor hem zijn wereld en basis waar hij thuis is en zich veilig voelt. Dit werkt goed uit. Als het gesprek voor hem te confronterend wordt, weet hij altijd wel een zandpad te kiezen waar het lopen zo zwaar is, dat voor mij, ondanks een goede conditie, toch zwaar hijgend, niet anders rest dan er het zwijgen toe te doen.


De PILLAR opleiding bestaat uit 4 blokken van een vrijdag en zaterdag (5 dagdelen) op een centraal gelegen locatie in Amersfoort (lekker midden in het land). Een examen en een terugkomdag zijn onderdeel van de opleiding. Door veel te oefenen krijg je steeds meer grip op de materie.

Al onze iQ Coaches hebben deze opleiding gevolgd, maar ook mensen uit instellingen, familieleden van mensen met autisme en andere belangstellenden gingen je voor.

Enkele reacties zijn:

 • Dankbaar dat ik hier bij ben!”
 • Heldere uitleg over de verschillende aspecten van ASS.”
 • Fijne werkvormen in groepjes bij elkaar.”
 • De werkvorm 5 keer verschillend luisteren was inspirerend en verhelderend.”
 • Fijne docent, kent de praktijk en nuances als diagnosticus.”(over DSM-V)
 • De acteurs hadden zeer waardevolle bijdrage bij het uitspelen van de casussen.”

Wil jij ook deelnemen? Wil je meer informatie? Neem contact op met Marina van der Veldt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel haar op 020-7740711.

Meer informatie vind je op de website https://www.pillarmethodiek.nl/post-hbo].
Wees er snel bij, want vol=vol!

Hartelijke groet,

marjan0811Marjan Marinissen
iQ Coaches Nederland

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies