1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

herken jij combi hoogbegaafdheid en autisme in gezinnen

Herken jij de combi hoogbegaafdheid en autisme in gezinnen?

Vorige week kwam ik weer bij Bas (9 jaar) thuis voor levensbrede begeleiding. Bas is sinds een half jaar gediagnostiseerd met ASS. Omdat hij op school tegen allerlei problemen aanliep raadde ze zijn ouders aan eens met Bas naar de huisarts te gaan. De molen ging draaien. De dingen waar Bas, volgens school, tegenaan liep waren divers, van ‘niet luisteren’ in de klas tot onredelijke plotselinge boosheid. Zijn prestatie bleef achter. Hij was ongelukkig en snapte zelf niet waar het vandaan kwam. Wel kon hij alles goed onder woorden brengen en was super handig met computers. Hij was erg gedreven in alles wat hij deed, en was heel gevoelig. Ook was hij heel origineel in het bedenken van allerlei oplossingen en stond steeds vooraan bij de uitleg over nieuwe onderwerpen. De moeder van Bas vertelde mij tijdens ons eerste gesprek dat ze zichzelf wel herkende in de beschrijving van Bas die de specialist uiteindelijk afleverde. Ook herkende ze al manieren van doen bij Anna, zijn zusje van 3. Erg confronterend allemaal, vond ze.

ASS en Hoogbegaafdheid

Regelmatig krijgen we bij iQ Coaches te maken met cliënten waar een vermoeden is van autisme en (mogelijke) hoogbegaafdheid . Soms is er discussie over of hoogbegaafdheid en autisme samen gaan en hoe dan, maar vanuit iQ Coaches zien wij wel degelijk dat het regelmatig samen gaat. Die combinatie is dan vaak ook aanwezig bij een of beide ouders en bij een of meerdere broer(s) of zus(sen) uit het zelfde gezin.

Onbegrip

Dat kan nogal eens onbegrip opleveren in contact met school of de zorg. Met als gevolg risico op bijvoorbeeld onderpresteren bij de kinderen of juist verveling, doordat kinderen hun lesmateriaal te snel op orde hebben. Met vaak moeilijker gedrag ook thuis na schooltijd.

Delen

Spreken met andere mensen die met hetzelfde te maken hebben, kan prettig zijn. Er zijn steeds meer mogelijkheden om in contact te komen met anderen in deze doelgroepen. Zo kennen we de HB Cafe’s en de autisme-cafe’s voor (jong-) volwassenen.
Kijk eens op www.ietsdrinken.nl of google eens op auticafe of hb-cafe en een grotere plaats in je omgeving erbij.
Voor ouders van HB/ASS-kinderen op basis- en middelbaar onderwijs is het SLO informatiepunt Onderwijs en Talentontwikkeling onder www.talentstimuleren.nl ook een lees tip.

Diverse iQ Coaches hebben zich gespecialiseerd in HB-coaching. Weten wie? Kijk hiervoor op iQ Coaches

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies