1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

vertel ik het wel of vertel ik het niet

Vertel ik  het wel of vertel ik het niet?

Deze vraag sprak onmiddellijk tot mijn verbeelding. Ooit had ik zelf een postpartum depressie en heb ik ook met deze vraag geworsteld. Afgerekend worden op je geestelijke gesteldheid of je beperking is nu eenmaal niet echt aantrekkelijk. Je hebt het al lastig genoeg met waar je tegenaan loopt. Veroordeling door anderen is geen aanmoediging.

Word ik wel aangenomen als ik vertel dat ik depressief geweest ben? Willen ze wel iemand die autisme heeft? Wil ik daar zelf wel werken? Hoe hou ik me staande op mijn stage? Dit soort vragen maken je onzeker. Ze geven soms een soort van verstarring, waardoor je maar helemaal niets meer doet.

Inmiddels alweer een maand geleden, op 28 maart jl. hebben Marieke de Blank (iQ Coach-Aalden, Drenthe)) en ik een symposium bijgewoond over dit onderwerp. De Hanzehogeschool Groningen en NHLStenden hebben hierin, een aantal jaar geleden, de handen ineengeslagen en dit fenomeen onderzocht. Zij hebben een methodiek ontwikkeld om studenten te ondersteunen bij het maken van een weloverwogen keuze wel of niet openheid te geven over hun beperking of geestelijke gesteldheid. Als ze openheid willen, dan worden ze door de methodiek geholpen te bepalen aan wie ze het willen vertellen, hoe, wat en wanneer ze het willen vertellen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat zo’n 6% van de studenten psychische klachten heeft, dat komt neer op zo’n 73.616 studenten. Dat dit waarschijnlijk een onderschatting is van het werkelijke aantal, moge duidelijk zijn. Niet iedereen deelt zijn problemen. De helft van deze studenten heeft ondersteuning nodig.

In de studenten populatie heeft zo’n 5 % autisme als diagnose , 15% kampt met een psychische aandoening en 19% heeft ADHD.

Na de opening door Lies Korevaar, lector Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen, vertelden studenten en hun begeleiders over hun ervaring op dit gebied. Eén van de studentes, Karen*, had openlijk gedeeld, tijdens haar sollicitatiegesprek voor een stage, dat ze last had van faalangst. Hierop werd goed gereageerd, begripvol. Ze mocht komen. Karen ervoer hierdoor een enorme opluchting en rust. Ze weten ervan en ik mag er toch zijn.

Vaak is het meer de angst voor de angst. Harry werd op school gedwongen openheid te geven over zijn autisme. Hier werd slecht mee omgegaan. Dit leidt ertoe dat je de volgende keer wel extra nadenkt over het delen van je diagnose.

Dat je een bepaalde beperking niet ziet aan de buitenkant maakt het vaak ook lastiger. Meike deelde na een burn- out pas haar achtergrond. Ze had spijt dat ze dit niet eerder had gedaan, want door het schetsen van het complete plaatje, ging het allemaal veel makkelijker. De training heeft ze ervaren als een duwtje in de rug.

Jacomijn Hofstra, senior onderzoeker lectoraat Rehabilitatie en hogeschoolhoofddocent Toegepaste Psychologie van de Hanzehogeschool Groningen, vertelde ons veel interessants over de opzet en resultaten van het project.

Voor mij staat als een paal boven water dat begeleiding van studenten die voor dit dilemma geplaatst worden.
Hierover vertel ik in de volgende nieuwsbrief graag meer.
*namen van studenten zijn fictief.

Heb je vragen? Wil je reageren op het eerst deel van deze blog? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Hartelijkst,
Marjan Marinissen
iQ Coaches Nederland

 

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies