1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

Trajectbegeleider, Jobcoach en organisator vakanties en vrijetijdsactiviteiten bij Voorzet

Dag Kim, Welkom.
Vertel eens, wat is jouw rol precies binnen Voorzet?

Ik werk voor Voorzet Arbeid. Als Trajectbegeleider en Jobcoach begeleid ik mensen op het werk en naar het werk toe. Binnen Voorzet hebben we verschillende onderdelen, waaronder vakantie en vrije tijd. Als vrijwilliger ben ik commissielid en organiseer ik de vakanties en de vrijetijdsactiviteiten in Noord-Holland- Noord.

De zomervakantie komt er weer aan en is ook het thema voor deze nieuwsbrief dus daar wil ik het graag met je over hebben. Wat denk jij, is de vakantietijd voor een kind met autisme juist een ontspannen of een stressvolle periode en waarom?

Ik denk dat de vakantie voor een kind met autisme zeker een stressvolle periode is omdat alles anders gaat dan in een periode wanneer er geen vakantie is. Dat begint al bij de manier van communiceren van de ouders. Op een schooldag wordt er gezegd, ' Schiet even op. Je hebt nog vijf minuten. Even snel aankleden.' Terwijl op een vrije dag in de vakantie wordt er gezegd, ' Ben je nu al aangekleed? Dat was niet nodig. Doe maar rustig aan'. De hele basis is anders, alles is anders. En ik denk dat dit voor stress zorgt, voor een kind met autisme.

 

En dan hebben we het eigenlijk nog niet eens over het daadwerkelijk op vakantie gaan, of de invulling van de vakantie. Maar gewoon de basis van vrij zijn is al zo in wezen anders.
En wanneer je echt op vakantie gaat is er natuurlijk nog veel meer anders. Want je bent niet meer thuis, je gaat ergens naartoe waar de meeste kinderen zich geen voorstelling van kunnen maken
hoe het eruit komt te zien en hoe het gaat ruiken. Alles daar is nieuw en onverwachts en dat kan zich opstapelen in zoveel nieuwe situaties en zoveel informatie die verwerkt moet worden
dat dit voor stress kan zorgen.

 

Is er dan wel een manier waarop een kind met autisme nog wel enigszins ontspannen op vakantie kan gaan?

Ja, ik denk wel dat je als ouder heel veel dingen kan inzetten om ervoor te zorgen dat een kind wat minder stress ervaart. In ieder geval door het goed voor te bereiden.
Je kan gelukkig via internet heel veel voorbereiden. Dus laten zien hoe de camping eruit ziet, hoe het hotel eruit ziet, in welke kamer je komt, welke staanplaats je krijgt.
Over de omgeving kun je je ter plekke laten informeren in de hotels of op de campings waar je dan bent. Dingen als reisduur en wat de weersvoorspellingen zijn kan je allemaal van tevoren uitzoeken. Er kan dus op een hele hoop manieren veiligheid geboden worden. En zelfs nu met Google Streetview kan je echt een goede impressie krijgen van de te verwachten situatie en daardoor denk ik een hele hoop stress, vragen en onduidelijkheid bij kinderen wegnemen.

Wat is volgens jou de meest passende vakantie voor een kind met autisme; Een hotel, een camping of iets anders?

Er zitten natuurlijk heel veel verschillen tussen het ene hotel en het andere hotel en de ene camping en de andere camping.
Ik blijf het wel lastig vinden maar je zou natuurlijk wel kunnen zeggen, als je het hebt over de prikkelverwerking van een kind, dat er in een omgeving van een camping vaak veel meer prikkels zijn. Namelijk heel veel kinderen met heel veel geluid en heel veel... nou ja, gewoon veel meer prikkels. Veel meer dan in een hotel waar je een rustige kamer hebt waar je even de deur dicht kan doen en even tot jezelf kan komen zonder dat je allemaal gillende kinderen hoort.

Ik denk wel dat het per kind ontzettend verschillend is op welke manier die prikkelverwerking gaat en op welke manier een kind daar dan last van ondervind. Dus het is de schone taak aan de ouders om te kijken op welke manier autisme echt een belemmering vormt voor hun kind, waar hun kind tegen aanloopt en op die manier te kijken naar een passende locatie. Ik kan me zo voorstellen dat wanneer je op een camping staat met bijvoorbeeld een stacaravan of met een eigen camper rondreist dat je een hele hoop zaken van thuis mee kan nemen waardoor er juist weer heel veel bekend is en vertrouwd. Hierdoor zou juist een caravan of een camper een hele passende manier van reizen kunnen zijn.

In hoeverre draagt op vakantie gaan volgens jou bij aan het aanleren van bepaalde vaardigheden?

Ik denk zeker dat elke nieuwe situatie ook een leermoment kan zijn en vakanties helemaal. Want je hebt daarbij vaak te maken met sociale contacten en daar kan je een hele hoop in leren, en ook in experimenteren. Vaak zie je als ouder zulke andere kanten van je kind als je op vakantie bent dat je je kind bijna niet meer terug kent. Een kind met autisme kan op vakantie ook veel leren in het omgaan met veranderlijke situaties, dingen die anders gaan dan gebruikelijk. Dus ik denk dat er inderdaad wel leermomenten zijn voor kinderen maar zeker ook voor de ouders.

Want wat zou een ouder van een vakantie kunnen leren?

Nou eigenlijk wat de aandachtspunten zijn of juist talenten zijn van hun kind. Want je komt toch in andere situaties terecht dan waar je thuis mee te maken hebt.
En dat is niet alleen bij kinderen met autisme zo. Ik denk dat iedereen die met zijn partner op vakantie gaat zijn partner op een andere manier daar ziet dan wanneer je in het dagelijkse leven met elkaar te maken hebt. Het kan best zijn dat wanneer je voor het eerst met elkaar op vakantie gaat, of in een nieuwe situatie bent dat je soms denkt van ' Goh ik had niet verwacht dat je zo zou reageren'. Dus dat heeft niet alleen met autisme te maken denk ik.

Wat zijn volgens jou leuke autisme-vriendelijke activiteiten die je als ouder met je kind kan ondernemen op vakantie?

Dat vind ik toch wel een beetje een lastige vraag. Ik denk wel dat er specifieke activiteiten zijn die totaal niet auti-proof zijn, zoals Disneyland. Maar ook daarin is het weer per kind afhankelijk op welk vlak de belemmering ervaren wordt. En ik denk wel dat bepaalde activiteiten heel gestructureerd kunnen zijn en heel voor de hand liggend waardoor het al snel veilig voelt en een goede activiteit is om te ondernemen. Bowlen bijvoorbeeld gaat geloof ik bijna overal ter wereld op exact dezelfde manier: Je hebt een uur een baan, het systeem werkt vaak hetzelfde, het ziet er over het algemeen hetzelfde uit. Het ruikt zelfs bijna overal in de bowling ook hetzelfde, vind ik zelf, haha. Dus dat soort activiteiten zijn echt wel heel erg gestructureerd en voorspelbaar dus daardoor prettig voor kinderen met autisme om te ondernemen. En ik denk vooral dat wanneer een kind oud genoeg is, dat die vraag het best gesteld kan worden aan het kind zelf. ' Wat vind je leuk om te doen?' en daar aandacht aan te besteden.

Zijn er volgens jou landen die meer autisme-vriendelijk zijn dan andere landen?

Ja ik denk wel dat er bepaalde landen zijn die beter passen bij iemand met autisme dan andere landen. Ik vind het moeilijk om echt een land te noemen maar dan voornamelijk een land dat zich aan bepaalde structuren houdt en waar mensen in ieder geval hun afspraken nakomen. Want er zijn landen waar heel vriendelijk wordt gelachen, iets wordt beloofd en dat vervolgens niet wordt nagekomen en dat is over het algemeen toch wel lastig te verwerken voor kinderen met autisme. Veel veranderingen, onverwachtse situaties en het niet nakomen van afspraken zorgt voor veel stress bij kinderen met autisme. Dus wanneer je naar een land gaat waar het op die manier gaat dan denk ik dat dit niet echt passend is. Wanneer je in een land bent waar wel afspraken worden nagekomen en dingen erg gestructureerd gaan denk ik dat er een goede keus gemaakt wordt.

Dan de laatste vraag, welke gouden tip zou je een ouder van een kind met autisme mee willen geven met betrekking tot vakantie?

Nou eigenlijk, dat het een vakantie is. En dat je heel veel kunt voorbereiden, heel veel kunt structureren maar dat het vooral goed is om te kijken waar iedereen zich prettig bij voelt. Dus waar je jezelf prettig bij voelt, om daar aandacht aan te besteden en waar het kind zich prettig bij voelt, om daar aandacht aan te besteden. En er ook van uitgaan dat er altijd iets gebeurt wat je niet van tevoren kan voorspellen en wat je niet had kunnen weten. En als ouder zou je je wat meer af kunnen vragen of dit nou echt het einde van de wereld is. Is het nou echt belangrijk dat je kind groente eet in een vakantieland, of is een week met alleen maar kip, patat en appelmoes ook ok?
En patatjes verkopen ze echt bijna overal.

Dankjewel voor dit interview.


Heel graag gedaan.

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies