1 aanmelden nieuwe client

iQ Coaches

  • levenscoaching
  • pillar
  • voorlichting

Zelfkennis maakt het verschil

In 2012 werd mijn cliënt 18. Het moment waarop de jeugdvoogd afscheid van hem nam. Ik kreeg de volgende vraag van deze voogd: Nesrin, kun jij mij garanderen dat Marijn (naam is veranderd) nooit in zijn leven een delict zal plegen? Ik keek de voogd aan en vroeg: kun jij, of iemand anders, mij garanderen dat ik nooit een auto ongeluk krijg?
De voogd keek verbaasd naar mij en antwoordde: dat is iets anders. Dat heb jij zelf in de hand."Nee, niet altijd.
Het kan een kettingbotsing zijn, welke ik niet heb veroorzaakt", zei ik. Kortom, mijn antwoord was NEE.

Marijn kreeg in 2011 een voogd toegewezen. Na diverse nare gebeurtenissen (geen delicten) had de rechtbank dit besloten. Eind 2011 kwam ik in beeld bij Marijn. Na diverse pittige gesprekken met diverse instanties lukte het me dat ze Marijn niet naar een gesloten instelling stuurden waar jeugdigen zitten welke al een delict hebben gepleegd. Dat gebeurde in het begin van mijn coachingsperiode en deze toestand verbaasde me ten zeerste. Hoe kon men het verzinnen om iemand als Marijn, die door zijn autisme een andere denkwijze en begripswijze heeft, zonder iets van training of coaching geen enkele kans te bieden en zo maar naar een gesloten inrichting te sturen?! Dit kan niet waar zijn, dacht ik. Iedereen verdient toch kansen in zijn leven.

Sinds eind 2011, tot op heden, heeft Marijn zich goed ontwikkeld door middel van coaching.Natuurlijk loopt hij door zijn autisme tegen diverse problemen aan. Hij heeft echter ook geleerd om het woord probleem te veranderen in uitdaging en leerpunten. Marijn weet nu goed waardoor hij overprikkeld raakt. Als dit regelmatig gebeurt verliest hij zijn energie. Het voorkomen van overprikkeling is een groeiproces, waar hij op een aantal vlakken nog ondersteuning bij nodig heeft. Zijn zelfkennis is sinds 2012 gegroeid. Hij heeft nu meer zicht op de sterke en zwakke kanten van zijn autisme. Met andere woorden: in de mogelijkheden en onmogelijkheden in zijn dagelijks leven. Door communicatie oefeningen heeft hij geleerd dat taal niet altijd letterlijk genomen hoeft te worden. Hij heeft geleerd om feedback te vragen en te ontvangen om er zo voor te zorgen dat hij goed begrijpt wat er bedoeld wordt. Na het 'aanleren' van deze aandachtspunten hebben wij ons gefocust op zijn sterke kanten. We hebben uitgezocht wat hij leuk vindt om te doen en waar hij goed in is. Hier wist Marijn zich goed in te ontwikkelen.

Het mooie is dat hij nu een parttime baan heeft waar hij erg blij mee is. Hij voelt zich 'nuttig'. Marijn heeft sinds begin vorig jaar een lieve vriendin, en einde van dit jaar willen zij gaan samenwonen.
Hij 'groeit' nu al naar dit idee toe zodat hij hier alvast aan kan wennen.

Wil dit nu zeggen dat Marijn nooit meer tegen andere uitdagingen of leerpunten aan zal lopen? Nee...
Mijn standpunt is: zolang je leeft, mag je leren. En ieder mens doet dit in zijn eigen tempo, op zijn eigen manier. Belangrijk is, dat elk mens de ruimte en rust krijgt om zich te blijven ontwikkelen.
Acceptatie van het autisme maakt het behalen van doelen in het dagelijks leven vele malen kansrijker. Ik wens iedereen een bewust, goed leven toe.


Hartelijke groet, Nesrin Sakarya

Foto Nesrin

 

 

 

Hoe dan wel? zorginnovatie in de praktijk, de winst van de levensbrede begeleiding

Het nieuwe boek van Herman de Neef is uit!

Klik hier voor de preview van het boek

Klik hier om het boek via onze webshop te bestellen

hoe dan wel1

Persbericht "Hoe dan wel?"

 

hoe dan wel1

Vrijdag 24 november jl. ontving Swanet Woldhuis, directeur NVA,tijdens het drukbezochte jaarcongres van de NVA in het Beatrixtheater in Utrecht, het eerste exemplaar van het boek van Herman de Neef getiteld ‘’Hoe dan wel?’’.

Klik hier voor de printversie van het persbericht

Autisme en zingeving

herman witte blouse podium
Herman de Neef
vertelt hier over
Autisme en Zingeving

Boek bestellen

step0001390x113
Bestel hier het boek!
Je kunt je hier ook
inschrijven
voor onze workshop

Op weg naar rust bestellen

Op weg naar rust bestellen

Andere boeken

Andere boeken

Reacties en recensies

Reacties en recensies